latinica  ћирилица
09/02/2020 |  17:58 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Литија Срба из Херцеговине за православни народ у Црној Гори (ФОТО)

Подршка вјерницима у Црној Гори у одбрани светиња поново стиже из Херцеговине гдје је више хиљада вјерника учествовало у литији од Мркоњића, родног села Светог Василија Острошког, до Требиња. Пјешачили су тридесетак километара, молитвено и достојанствено и послали поруке православцима у Црној Гори, да истрају у борби за очување светиња.

Од раног јутра ријеке вјерника сливале су се у Мркоњиће одакле су се са благословом епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, упутили у мирну, достојанствену шетњу. Неки су пјешачили и до Мркоњића и натраг, са једном поруком - не дамо светиње.

Мркоњићи-Требиње (Фото: РТРС)

- Част је бити данас овдје и сви то осјећамо. Срби воле светиње, осјећају да је свето и светиња вриједније од живота, да нас то чини правим људима, истинитим искреним и временским - поручио је јереј Александар Шмања.

Мркоњићи-Требиње (Фото: РТРС)

Дошли су из Требиња, Херцеговине и других крајева, са иконама, да светиње бране молитвом, лијепим васпитањем и љепотом.

Међу вјерницима је много дјеце, али и времешних Херцеговаца. Колико год крсног хода пређу, биће задовољни јер су, кажу, дали допринос великој и важној борби.

У манастиру Тврдош надомак Требиња вјернике су дочекали епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и умировљени владика Атанасије, одакле су се упутили даље до Требиња и Саборног храма гдје је служен молебан.

Повезане вијести:

Вишеград: Молитвена литија подршке вјерницима СПЦ у Црној Гори (ФОТО)