latinica  ћирилица
09/02/2020 |  16:20 ⇒ 16:22 | Аутор: СРНА

Линта: ЕУ да позове власт Црне Горе да покрене дијалог са СПЦ

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта позива ЕУ да црногорским властима снажно поручи да што прије покрену дијалог са Српском православном црквом о измјенама антиуставних и дискриминаторских одредаба Закона о слободи вјероисповјести, чији је циљ отимање православних светиња и друге црквене имовине.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је истакао да је апсолутна измишљотина власти у Подгорици да је имовина СПЦ у ствари имовина државе Црне Горе и да српски народ тобоже има право да и даље користи цркве и манастире као што их је и до сада користио.

Наведену измишљотину, додао је, најбоље демантују масовна, мирна и достојанствена окупљања и протесне шетње грађана различитих нација и вјера и други облици протеста, као што је сликање тробојки.

Линта је истакао да је права истина да су грађани устали у одбрану права СПЦ и у одбрану Устава, те послали јасну поруку да желе Црну Гору као истински демократску државу у којој се једнако поштују права свих вјерских заједница.

- Крајње је вријеме да Европска комисија на конретан начин покаже да јој је један од стратешких циљева стварно, а не декларативно, поштовање европских вриједности на простору бивше Југославије и тиме и очување трајног мира и стабилности - навео је Линта.

Доношење антицивилизацисјког и антиевропског Закона о слободи вјероисповјести без договора и консензуса, Линта сматра само врхом леденог бријега и врхунцем шиканирања и угњетавања српског народа и СПЦ у Црној Гори.

Према његовим ријечима, бројне чињенице потврђују да власт на челу са Милом Ђукановићем спроводи бруталну дискриминацију српског народа посебно од осамостаљења Црне Горе, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Трагична је чињеница да режим безуспјешно и провидно покушава да величанствена и ненасилна окупљања грађана представи као удар на црногорску државност с циљем рушења Црне Горе - рекао је Линта.