X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
09/02/2020 |  09:13 ⇒ 20:47 | Извор: СРНА

Изјашњавање генерала Савчића о оптужници

Суд БиХ заказао је за сутра рочиште на којем ће се генерал Миломир Савчић изјаснити о оптужници Тужилаштва БиХ која га терети за помагање у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

Суд БиХ је 13. јануара потврдио оптужницу против бившег команданта 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске Миломира Савчића.

На приједлог Тужилаштва БиХ, Суд је Савчићу забранио да обавља дужност предсједника Борачке организације Републике Српске /БОРС/ и наступе у медијима у дијелу који се односи на предмет суђења.

Генералу је изречена и забрана напуштања БиХ и наложено одузимање путних исправа.

Савчићев бранилац, адвокат Миодраг Стојановић доставио је 6. фебруара Суду БиХ жалбу на изречене мјере забране.

Стојановић је рекао Срни да је образложење рјешења у дијелу који се тиче забране обављања дужности предсједника БОРС-а неосновано, неаргументовано и малициозно.

Према његовим ријечима, то образложење је несхватљиво јер Суд није провјерио да ли се на листи свједока Тужилаштва БиХ налази иједан члан БОРС-а, као ни на основу чега они изводе такав закључак.

- Такав закључак су извели на основу претпоставке претенциозности да ли ће се неки свједок плашити да Савчић то неће злоупотријебити. Савчић ниједном борцу не даје права, ни обавезе, већ орган Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске. Према томе, шта он има са правима бораца да би они могли да се плаше да ће им одузети та права - рекао је Стојановић.

Почетак рочишта за изјашњавање о кривици заказан је за 12.00 часова, објављено је на интернет страници Суда БиХ.