latinica  ћирилица
09/02/2020 |  07:56 | Аутор: СРНА

Помен пуковнику Милану Јовићу

Помен хероју одбрамбено-отаџбинског рата пуковнику Милану Јовићу биће служен данас у његовом родном мјесту Доњој Трнови, код Угљевика.
Угљевик - сјећање на пуковника Милана Јовића - Фото: СРНА
Угљевик - сјећање на пуковника Милана ЈовићаФото: СРНА

Славни командант Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи, гдје је предводећи своје борце пао покошен рафалом надомак муслиманског упоришта Теочак. Постхумно је одликован Орденом Немањића.

Саборац и његов пријатељ, генерал ВРС Миломир Савчић, каже да је Јовић историјска личност српског народа, извор надахнућа, примјер патриотизма и како се води српска војска.

Он је истакао да му је част што је познавао овог српског јунака још за вријеме мира у бившој Југославији.

- Милан Јовић био је припадник специјалних снага Југословенске народне армије, а тамо су радили људи посебних квалитета, бирани по посебним критеријумима, способностима и карактерним особинама - рекао је Савчић.

Он је истакао да је пуковник Јовић у одбрани српског народа од почетка ратног сукоба увијек био испред својих војника.

Општина Угљевик је у сарадњи са Борачком организацијом ове општине 2018. године поставила на градског тргу споменик пуковнику Јовићу.

Приликом освештања споменика Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је за пуковника Јовића да је косовски јунак у наше вријеме.

У част легендарног команданта у Угљевику се сваке године организује манифестација "Јовићеви дани" и такмичење ученика основних и средњих школа у литерарним радовима о тему "Младост на испиту љубави према домовини" за основце и "Милан Јовић косовски јунак у наше вријеме" за средњошколце.

Ове године свечана академија на којој ће бити награђени најбољи радови биће одржана 23. фебруара у угљевичком Центру за културу, чиме ће бити завршена манифестација "Јовићеви дани".

Помен пуковнику Јовићу биће служен у 12.00 часова на гробљу Гај у Доњој Трнови код Угљевика.