latinica  ћирилица
04/02/2020 |  11:55 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Лукач: Министарство безбједности мора обезбиједити додатна средства

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је данас да није сигуран да ће Министарство безбједности у Савјету министара испунити све обавезе уколико Међународна организација за миграције /ИОМ/ одустане од финансирања смјештаја и хране за полицајце из Српске који су ангажовани на обезбјеђењу границе БиХ.

Он је у Источном Сарајеву рекао да Гранична полиција БиХ нема довољно капацитета да сама чува границу БиХ са Србијом и Црном Гором у дужини од 650 километара, те да би Министарство безбједности морало наћи додатна средстава за финансирање.

Лукач је подсјетио да је Гранична полиција упутила МУП-у Републике Српске допис ИОМ-а који их обавјештава да ће послије 31. јануара престати са финансирањем припадника МУП-а Републике Српске на граници БиХ.

- Ми смо у континуитету већ дужи временски период ангажовали од 80 до 100 људи као испомоћ Граничној полицији у надзору границе, зависно од ситуације и потребе, а МУП финансира дневнице и гориво за те људе. Прошле године смо имали трошак од 1,2 милиона КМ, што није било планирано у буџету, а које смо обезбиједили да би људе држали на граници и спријечили нелегалне уласке миграната - рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, ИОМ је до сада финансирао смјештај и храну за полицијске служенике.

- Чак и овај број људи није довољан да се обезбиједи такав простор брдско-планинског подручја, али ипак наша редовна полиција и Жандармерија која се налази на граници ради добар посао заједно са Граничном полицијом и успијева да одврати многе нелегалне мигранте који покушавају да уђу у БиХ - рекао је Лукач.

Лукач је напоменуо да мигранти не одустају и проналазе друге путеве, али да полиција Републике Српске сваког мигранта који се појави ставља под контролу и спроводи их надлежним органима.

- На тај начин прошле године смо успјели да спријечимо извршење било каквих прекршаја или кривичних дијела, каква се у Федерацији БиХ дешавају свакодневно - рекао је Лукач.