latinica  ћирилица
31/01/2020 |  09:50 ⇒ 11:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Објављен дио Џонсоновог говора којим ће се Британија простити од ЕУ

Када сат откуца поноћ Британија ће послије 47 година напустити Европску унију, а премијер Борис Џонсон ће поздравити "свитање нове ере" и поручити да Брегзит не значи "крај већ почетак".
Борис Џонсон    (Фото:www.bt.dk) -
Борис Џонсон (Фото:www.bt.dk)

Џонсон ће се нацији обратити сат времена прије поноћи по локалном времену.

У јутарњим сатима Џонсон ће се састати са министрима владе у Сандерленду, на сјевероистоку Енглеске. У питању је град који је први подржао Брегзит пошто су објављени резултати референдума 2016, подсјећа Би-Би-Си.

Како је саопштила канцеларија британског премијера, Џонсон ће у телевизијском обраћању Брегзит назвати "тренутком стварне националне обнове и промјене".

- Најважнија ствар коју вечерас треба рећи је да ово није крај, већ почетак. Ово је тренутак новог свитања, а завјеса се подиже за почетак новог чина. То је тренутак истинске националне обнове и промјене - поручиће Џонсон.

Влада у Лондону вјерује да ће тај тренутак протећи достојанствено, без тријмфализма, са црвеним, бијелим и плавим лампицама које ће освијетлити зграде владиних институција и сатом пројектованим на зграду резиденције премијера који ће да одбројава посљедње минуте, преноси АП.

Велики заговорник Брегзита Најџел Фараж планира мало бучнију прославу уз пјесму и говоре, а испред парламента окупиће се са присталицама.

АП напомиње да нису сви срећни што ће Британија у поноћ постати прва земља која напушта ЕУ. Тако вечерас у Единбургу, застава неће бити спуштена са шкотског парламента. Посланици су одлучили да је задрже као симбол њиховог противљења Брегзиту.

Шкотска влада ће двије владине зграде освијетлити у бојама заставе ЕУ, плавој и жутој.

Становници Лондона су, такође, гласали за останак у ЕУ. Градоначелник престонице Садик Кан је поручио да ће Лондон увијек остати "истински светски, европски град".

- И даље ћемо бити свјетионик напредних идеја, либералних вриједности - казао је Кан.

Би-Би-Си додаје да се у поноћ Биг Бен неће огласити јер су у току радови на реновирању, а у Бриселу британска застава ће бити уклоњена из институција ЕУ.

Одмах по напуштању ЕУ, Британија улази у 11-мјесечни период транзиције, током које ће наставити да се придржава правила ЕУ и уплаћује новац ЕУ. Већина ствари ће остати иста, али биће и неких промјена, констатује Би-Би-Си.

Посланици Велике Британије, њих 73 ће аутоматски изгубити своја мјеста у Европском парламенту јер ће Британија напустити све европске институције и агенције. Међутим, током периода транзиције Европски суд правде ће наставити да има коначну ријеч о правним споровима.