latinica  ћирилица
28/01/2020 |  19:42 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

ИОМ продужио финансирање припадника МУП-а Српске

Иако је министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић јуче најавио да Међународна организација за миграције од 31. јануара више неће финансирати припаднике МУП-а Српске који помажу у обезбјеђивању границе од миграната, данас стижу нове информације. ИОМ је одлучио да, и у наредна два мјесеца, издвоји средства за полицајце из Републике Српске, који су распоређени на граници према Србији и Црној Гори.

Финансирање трошкова смјештаја и исхране полицајаца МУП-а Српске биће продужено за још два мјесеца, поручили су из Министарства безбједности БиХ. Да је Међународна организација за миграције одустала од финансирања, МУП би био приморан да своје припаднике повуче са границе. Ресорни министар упозорио је да Гранична полиција нема довољно капацитета да сама чува границу са Србијом и Црном Гором.

- Када се граница отвори нелегалним мигрантима биће много лакше да улазе у БиХ. Знамо да европске земље не дозвољавају улазак на њихову територију, То значи да ће на овај начин у БиХ улазити много више миграната на много лакши начин и да ће они остајати овдје. Да ли је то циљ ИОМ-а или је ријеч о нечему другом нисмо сигурни, јер од њих немамо никакве званичне информације о овом питању - изјавио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Српска не може и неће преузети додатне трошкове, поручио је премијер Републике Српске Радован Вишковић. У рјешавање проблема требало би, каже, да се укључе институције БиХ јер сузбијање миграната није обавеза МУП-а Српске, већ Граничне полиције БиХ.

- Не можемо још храну и смјештај јер то би онда било преко 5 милиона нашег трошка. Савјет министара има свој буџет и ако желе да обезбиједе границу, нека они издвоје средства за то - поручио је Вишковић.

Европа мора више да помогне како би се мигрантска криза у БиХ ријешила, сматра члан Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић.

- Не мислим да се кључно питање односи на границу БиХ и Србије када је ријеч о доласку миграната. Мора бити шира акција Европе којом би било ријешено питање прилива миграната, а вјерујем да ћемо у наредном периоду имати квалитетније мјере Савјета министара и да ће бити пронађена потребна новчана средства - изјавио је Радмановић.

Неки сумњају да у читаву причу уплетене прсте имају бошњачке политичке партије.

- Узимајући све ово у обзир, прије би се могло рећи да су бошњачке политичке партије, које у овом моменту држе цијели одбрамбено-безбједносни сектор, иницирале такву одлуку код ИОМ-а - изјавила је делегат у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић.

Да је све ово политичка игра, јер је некоме у интересу да се мигранти задржавају у БиХ сматра декан Факултета за безбједност и заштиту Независног универзитета Бањалука Слободан Жупљанин.

- Чак када би ИОМ престала да финансира те трошкове, БиХ има довољно унутрашњих резерви да те послове финансира јер је пријетња која постоји много већа од износа средстава за ту намјену - нагласио је Жупљанин.

Док конкретно рјешење није на видику, Жупљанин сматра да би било лоше да граница остане незаштићена јер БиХ на прољеће пријети нови мигрантски талас.