latinica  ћирилица
28/01/2020 |  16:44 ⇒ 17:02 | Аутор: СРНА

Влада ће одобрити 120.000 КМ за довршетак водоводне мреже у Дабрици

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Берковићима да ће Влада Српске одобрити 120.000 КМ за довршетак примарне и секундарне водоводне мреже у Дабрици, чиме ће воду добити 150 домаћинстава овог краја, што је препознато као приоритет.
Вишковић у Берковићима - Фото: СРНА
Вишковић у БерковићимаФото: СРНА

Вишковић је истакао да је Влада Републике Српске у 2018. и 2019. години издвојила 120.000 КМ у ове намјене, наводећи да је урађен водозахват и базен, те да сада треба да се уради примарна и секундарна мрежа.

Премијер Републике Српске рекао је да га је начелник општине Берковићи Ненад Абрамовић упознао о ресурсима са којима ова локална заједница располаже, као што су вода, руда, боксит, камен, глина, те да му је дао одређену документацију која ће бити кориштена у контактима са потенцијалним инвеститорима.

Он је изразио задовољство да у сарадњи са кинеским партнерима у Берковићима постоји један каменолом који запошљава 70 људи са солидним примањима.

Вишковић је рекао да га је начелник општине упознао да овдје постоје још два потенцијална мјеста која исто тако могу бити занимљива будућим инвеститорима, те додао да ће Влада Српске помоћи у том правцу.

Напоменувши да су Берковићи једна од ријетких локалних заједница која на неки начин није била до сада обухваћена средствима Владе Србије, предсједник Владе Републике Српске рекао је да ће помоћи и на том плану како би неки пројекти у Берковићима били обухваћени тим средствима.

Вишковић је навео да је у току реализација пројекта вјетроелектране "Хргуд", те да ће у четвртак имати састанак са делегацијом њемачког инвеститора и носиоца концесије.

- Према мојим информацијама од Електропривреде Републике Српске и ресорног министарства тај посао иде својим током и очекујемо да већ у идућој години крену први припремни радови. Негдје у 2023. години можемо очекивати да та вјетроелектрана буде на мрежи - рекао је Вишковић новинарима.

Он је истакао да је значајно за ову локалну заједницу и што они очекују да од прихода када та електрана буде на мрежи добију од 600.000 до 700.000 КМ у буџет општине.

- Они данас имају буџет од милион и по КМ. То ће сигурно побољшати квалитет живота у овој локалној заједници и допринијети да људи овдје остану и заснивају породице - рекао је Вишковић.

Начелник општине Берковићи Ненад Абрамовић рекао је да је част и задовољство да су угостили премијера Српске и захвалио му за данашњу посјету.

- Ово је први премијер послије дуго времена који борави у радној посјети општини Берковићи и први од званичника Републике Српске који борави у Берковићима послије осам година - истакао је Абрамовић.

Он је рекао новинарима да су премијера упознали о привредној, економској и социјалној слици општине Берковићи.

Абрамовић је навео да је разговарано о изградњи вјеторелектране "Хргуд", око које ће се у будућности базирати цјелокупни развој ове општине.

- Добили смо увјеравања да ће та вјетроелектрана бити на мрежи 2022. или 2023. године, што је за нас прихватљиво вријеме. Послије изградње тог капиталног пројекта много ће лакше бити планирати и водити укипан развој Берковића у неком наредном периоду - рекао је Абрамовић.

Он је навео да су од премијера Српска затражили да у овој години Влада Републике Српске финансира или суфинансира неки од пројеката које ће кандидовати општина Берковићи.

- Мислим да смо се усагласили да је први приоритет водовод у Дабрици. Општина Берковићи ће у овој години 800.000 КМ уложити за развој путне инфраструктуре и неке друге објекте, спортске дворане - рекао је Абрамовић.

Он је истакао да су разговарали и о изградњи пута Берковићи-Невесиње, те да је премијер изнио увјерење да ће се ићи са реализацијом тог пројекта значајног за Берковиће и да ће у овој години бити расписан тендер за извођење радова.