latinica  ћирилица
28/01/2020 |  13:50 | Аутор: СРНА

Мајкић: Могуће да су бошњачке партије иницирале одлуку ИОМ

Делегат у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић не одбацује могућност да су бошњачке политичке партије код Међународне организација за миграције иницирале одлуку да укине финансирање смјештаја и исхране полицијских службеника МУП-а Републике Српске који су ангажовани као испомоћ Граничној полицији БиХ у надзору границе.

Мајкићева је рекла Срни да је изненађена одлуком ИОМ-а да од 31. јануара више неће бити финансирања трошкова смјештаја и исхране полицијских службеника МУП-а Републике Српске, посебно што таква одлука долази свега неколико дана прије истека рока и у вријеме када се очекује нови прилив миграната.

- Узимајући све ово у обзир, прије би се могло рећи да су бошњачке политичке партије, које у овом моменту држе цијели одбрамбено-безбједносни сектор, иницирале такву одлуку код ИОМ-а - навела је Мајкићева, која је и замјеник предсједавајућег Комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ.

Она је подсјетила да МУП Републике Српска има закључен споразум са Граничном полицијом БиХ за 104 полицијска службеника за које је ИОМ плаћао трошкове ноћења са исхраном /два оброка/ 35 КМ по полицијском службенику.

- Ријеч је о релативно скромном износу јер се ради и о скромном смјештају гдје борави више људи и то полицијских службеника који потичу са тог дијела границе која се чува -  додала је она.

Према њеним ријечима, истовремено је МУП Републике Српске за 50 службеника плаћао и дневнице и гориво за кориштење возила МУП-а који су кориштени за надзор границе.

Мајкићева је навела да су та средства издвојена из буџета Републике Српске, за шта МУП није ни имао обавезу јер се односи на Граничну полицију БиХ.

- Сматрам да је ова исхитрена одлука ИОМ-а у складу са познатим опредјељењем бошњачких политичара да се на границу између Републике Српске и Србије упуте полицијски службеници кантоналних и МУП-а Федерације БиХ, чему се Република Српска све вријеме оштро противи јер је то неуставно и незаконито рјешење - упозорила је она.

Мајкићева је додала да је потребно пратити шта ће се догађати у наредном периоду и у складу са тим дјеловати у заједничким институцијама.

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић потврдио је Срни да Међународна организација за миграције од петка, 31. јануара, неће више финансирати ангажовање 72 полицајца МУП-а Републике Српске ангажована као испомоћ у надзору границе.