latinica  ћирилица
28/01/2020 |  12:54 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Вишковић: Мркоњићи су свето мјесто

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да су Мркоњићи, родно мјесто Светог Василија Острошког, најзначајније мјесто које је посјетио, те да ће Влада учинити све да оно постане мјесто окупљања, сабирања и поклањања светитељу.
Радован Вишковић (фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Радован Вишковић (фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Мркоњићи нису значајни само за Херцеговину, него за српски народ у цјелини без обзира гдје он живио. Данас под Острог долазе људи и других нација, са других континената - да се поклоне моштима Острошког Василија, али, треба да искористимо прилику и да све те људе у будуће окренемо да дођу и виде гдје је рођен Острошки Василије - истакао је Вишковић.

Он је навео да су људи на стаблу које се налази на локацији гдје ће бити изграђен православни духовни центар примијетили лик Острошког Василија.

- Да ли је то случајност или Божије давање, о томе не бих да коментаришем као премијер, али могу рећи да ће Влада Републике Српске наставити да гради тај центар, што смо и започели средствима које је дала Влада Србије. С тога на овом светом мјесту желим да захвалим господину /предсједнику Србије Александру/ Вучићу и српском народу и Влади Србије на помоћи - рекао је Вишковић.

Он је најавио да ће наставак радова финансирати Влада Републике Српске заједно са градом Требиње.

- Надам се да ћемо већ у овој години имати заокружен дио који треба да служи монахињама за свакодневне активности, да ово мјесто оживи, а онда да идемо даље - да градимо кулу и друге садржаје, да обновимо ово мјесто које ће постати центар на понос српског народа - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да би Мркоњићи требало да буду мјесто које ће Срби у наредним годинама и вијековима све више посјећивати без обзира гдје се налазили и живјели.

- Ово ће бити мјесто гдје треба да долазимо, да се поклонимо и затражимо заштиту од свеца за нас, наше породице и српски народ у цјелини и зато ми је веома драго да сам данас овдје у функцији предсједника Владе и да са те позиције могу да донесем одлуку да Влада издвоји финансијска средства да се ово мјесто сагради онако како заслужује - нагласио је он.

Вишковић је рекао новинарима да је можда баш Бог хтио да прође 350 година и да дођу неке нове генерације људи које ће ово мјесто саградити и обиљежити на начин како је светитељ то заслужио.

На овом светом мјесту посланик СДС-а Небојша Вукановић поставио је низ неумјесних питања која нису приличила мјесту на којем се налазе, од смјене министара па до захтјева да се закуне да није никакво зло починио.

Вишковић је одговорио Вукановићу да може на овом светом мјесту слободно да се прекрсти и закуне.

- Могу слободно да се прекрстим. И све што си ти рекао за себе - ја говорим за себе. Нити кога штитим, нити ћу штитити, нити сам починио било какав криминал и то говорим овдје на светој земљи гдје је рођен Острошки Василије, а ово је, по мени, светије мјесто него Острог - одговорио му је Вишковић.