latinica  ћирилица
28/01/2020 |  11:45 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Радмановић: Изостанак финансирања само један од проблема

Члан Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић изјавио је данас Срни да је изостанак финансирања Међународне организације за миграције само један од проблема које БиХ има, а односи се на прилив миграната.

- Не мислим да се кључно питање односи на границу БиХ и Србије када је ријеч о доласку миграната. Мора бити шира акција Европе којом би било ријешено питање прилива миграната, а вјерујем да ћемо у наредном периоду имати квалитетније мјере Савјета министара и бити пронађена потребна новчана средства - рекао је Радмановић.

Он је подсјетио да БиХ претходних неколико година није посветила довољно пажње због огромног прилива миграната на Балкан и у Европу.

- Подсјећам да је већи прилив миграната био у Грчкој, Италији и Шпанији него код нас, што је морао бити сигнал да је потребно водити рачуна. Друштво у БиХ се мора озбиљније суочити са проблемом миграната - нагласио је Радмановић.

ИОМ је обавијестио Граничну полицију БиХ да од 31. јануара није у могућности да финансира трошкове смјештаја и исхране полицијских службеника МУП-а Републике Српске који су ангажовани као испомоћ Граничној полицији у надзору границе.

Имајући у виду да на тај начин ИОМ оставља границу Републике Српске са Србијом незаштићеном у тренутку кад се очекује нови прилив миграната, Гранична полиција је, према сазнањима Срне, о томе обавијестила Министарство безбједности у Савјету министара од којег тражи да хитно буду обезбјеђена додатна средства за ову намјену како би активности МУП-а Српске на испомоћи припадницима Граничне полиције биле настављене.

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић потврдио је јуче Срни да ИОМ од петка, 31. јануара, неће више финансирати ангажовање 72 полицајца МУП-а Републике Српске ангажована као испомоћ у надзору границе, те истакао да ће до проналажења рјешења Гранична полиција настојати да надокнади број полицајаца на границама.