latinica  ћирилица
28/01/2020 |  10:59 ⇒ 11:06 | Аутор: СРНА

Кинеска амбасада спремна на сарадњу са бх. властима у вези са коронавирусом

У БиХ тренутно није пронађен ниједан потврђен нити сумњиви случај упале плућа проузроковане новим коронавирусом, а Амбасада Кине у БиХ спремна је да одржава комуникацију и сарађује са властима у БиХ у било којем аспекту у вези са овим питањем, саопштено је из кинеске Амбасаде.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Према информацијама Амбасаде, кинески држављани који бораве и раде у БиХ, а тренутно се налазе у Кини, добровољно су предложили иницијативе и мјере изолације у трајању од 15 дана након повратка у БиХ, строге заштите од вируса и пажљивог надгледања властите здравствене ситуације.

У саопштењу се истиче да су од избијања упале плућа узроковане новим коронавирусом, власти у Кини случају придавале велики значај.

Из Амбасаде наводе да је предсједник Кине Си Ђинпинг дао важна упутства за предузимање одлучних мјера за сузбијање епидемије, а кинеска Влада је предузела дјелотворне и научне мјере за спречавање и контролу.

- Ми смо одлучни и увјерени да ћемо успјешно контролисати епидемију и сузбити ширење вируса - додаје се у саопштењу.

Отвореним, транспарентним и врло одговорним односом према глобалном здрављу и безбједности, ресорне институције кинеске стране су одмах обавијестиле Свјетску здравствену организацију, релевантне државе и регије Хонг Конга, Макаоа и Тајвана о информацијама о стању епидемије, те у најкраћем року подијелиле гене новог коронавируса и одржавале блиску комуникацију с међународном заједницом.

Свјетска здравствена организација и владе свих земаља су високо оцијениле предузете мјере кинеске стране, истичу из кинеске Амбасаде у БиХ.