latinica  ћирилица
27/01/2020 |  21:05 ⇒ 28/01/2020 | 12:36 | Аутор: СРНА

Епископ Јефрем: Остајмо на светосавском путу (ФОТО)

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем рекао је вечерас да су пред Србима и Српском православном црквом бројна искушења и изазови, поготово у Црној Гори и на Космету, али да треба остати на путу Светог Саве и Исуса Христа.

- Стање, ипак, није безизлазно. Има наде и мјеста оптимизму ако останемо на светосавском путу - поручио је владика Јефрем у обраћању на светосавској академији у Бањалуци, одржаној у част првом српском архиепископу, учитељу и просвјетитељу Светом Сави.

Он је благословио скуп, подсјетивши да је СПЦ за осам вијекова постојања показала виталност, те да с оптимизмом улази у 21. вијек.

Владика Јефрем је истакао да је Свети Сава био значајна личност која је имала идеале и визију за будућност српског народа.

- Постојеће проблеме, које имамо, рјешавајмо светосавски и са енергијом и истрајношћу Светог Саве - навео је владика Јефрем на Академији посвећеној и обиљежавању 800 година аутокефалности СПЦ и 120 година Епархије бањалучке.

Бањалука - Светосавска академија (Фото: СРНА)

Немања Савић је испред Српског-пјевачког друштва "Јединство" Бањалука, које организатор ове академије, рекао новинарима да су учесници програма били Мјешовити и Дјечији хор "Јединства", Хор свештеника Епархије бањалучке, Мјешовити хор Академије умјетности Бањалука и бројни умјетници, те да је Светосавску бесједу одржао протонамјесник Драган Грујић.

- Ово је већ традиционална манифестација која се одржава у Бањалуци од 1992. године. Заснована је на труду и раду поменутих бањалучких ансамбала, а за мене лично ова академија је посебна одговорност и прилика да на један свечарски и достојанствен начин обиљежимо овај значајан празник - рекао је Савић.

Академији у Банском двору, одржаној уз покровитељство Српске православне црквене општине Бањалука и града Бањалука, присуствовали су и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, градоначелник Игор Радојичић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, бројно свештенство Епархије бањалучке, као и личности из јавног и друштвеног живота Бањалуке и Републике Српске.

Свети Сава је издејствовао независност Српске цркве и постао први архиепископ српски. Подигао је, заједно са својим оцем Стефаном Немањом, манастир Хиландар, а потом и многе друге манастире, цркве и школе по земљи српској.

Уносио је мир међу балканске народе и радио је на добру свих, због чега је и био поштован и вољен.