latinica  ћирилица
27/01/2020 |  18:14 ⇒ 19:19 | Аутор: СРНА

Пицула: Извјесна европска перспектива БиХ- реформе обавезујуће

Европска перспектива БиХ је извјесна, али су реформе које земља треба реализовати обавезујуће, рекао је извјестилац Европског парламента за западни Балкан Тонино Пицула.
Сарајево - Пицула, Звиздић, Човић - Фото: СРНА
Сарајево - Пицула, Звиздић, ЧовићФото: СРНА

Пицула је током састанка са предсједавајућим Представничког дома парламента БиХ Денисом Звиздићем и предсједавајућим Дома народа Драганом Човићем у Мисији БиХ при ЕУ, истакао да рад на реализацији европских пројеката и политика проширења морају бити реализовани упоредо.

Из Парламентарне скупштине БиХ саопштено је да је током састанка било ријечи и о тренутној политичкој ситуацији, европској БиХ, као и могућностима које БиХ може искористити током хрватског предсједавања Савјетом ЕУ.

Звиздић је рекао да је кандидатски статус заједнички интерес, а да је БиХ кључ стабилности за цјелокупан регион, те нагласио да је, због очувања мира, дугорочне стабилности и економског просперитета БиХ, али и цијелог региона, неопходно добијање кандидатског статуса.

Човић је нагласио да за БиХ не постоји алтернатива чланству у ЕУ, истичући значај реформских процеса за подстицај развојних прилика и социо-економски развој на добробит грађана БиХ.

Он је истакао неопходност измјене Изборног закона БиХ, који ће омогућити заштиту равноправности конститутивних народа и одржавање избора у Мостару.