latinica  ћирилица
27/01/2020 |  17:04 ⇒ 18:06 | Аутор: СРНА

У Скопљу састанак Додика и Пендаровског (ФОТО)

У Скопљу је у току састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорад Додик са предсједником Сјеверне Македоније Стевом Пендаровским.

Састанак се одржава у резиденцији предсједника Сјеверне Македоније у Скопљу.

Након разговора са Пендаровским, српски члан Предсједништва БиХ, који је данас почео дводневну посјету Скопљу, од 19.00 часова присуствоваће Светосавској академији на којој ће му бити уручено највеће признање српског народа у Сјеверној Македонији - Светосавска повеља.

Одлуку о додјели овог великог признања једногласно је донио Организациони одбор за обиљежавање националног празника Срба у Сјеверној Македонији "Светосавска недјеља 2020", на приједлог Српске заједнице у тој земљи.

Додик и Пендаровски у Скопљу (Фото: РТРС)

Светосавска повеља додјељује се Додику за изузетан допринос афирмисању српског националног питања у цијелом региону и за значајан допринос у очувању српства и српске културе и традиције у Македонији.

Лидеру Срба у Републици Српској ово високо признање додјељује се и за залагање за успостављања јединства унутар српског народа у цјелини и успостављање добре сарадње и разумијевања између Српске и Сјеверне Македоније.

На Светосавској академији предвиђено је обраћање српског члана Предсједништва БиХ, као и предсједника Владе Сјеверне Македоније Оливера Спасовског, а Светосавску бесједу требало би да одржи професор Дарко Танасковић.

Након академије поводом Савиндана, српски члан Предсједништва БиХ требало би да присуствује свечаној вечери са истакнутим личностима из јавног и друштвеног живота Сјеверне Македоније.

Другог дана посјете Скопљу, Додик ће обићи насеље Кучевиште-Скопска Црна Гора, гдје ће га дочекати предсједник Српског културног, просвјетног и информативног центра Богољуб Нинић.

Након обраћања, Додик и Нинић присуствоваће културно-умјетничком програму у Основној школи "Ћирило и Методије" у Кучевишту.