latinica  ћирилица
27/01/2020 |  16:53 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Споразум о изградњи 433 индивудална стамбена објекта за избјегла лица

Представници Владе Републике Српске, Савјета министара и Делегације ЕУ у БиХ потписали су са градоначелницима и начелницима 29 градова и општина у Српској споразум о имплементацији пројекта изградње 433 индивудална стамбена објекта за избјеглице и расељена лица.

Почетак радова очекује се до средине године, за овај дио Регионалног стамбеног пројекта ЕУ обезбиједила је 21,5 милион марака.

Потпрограм Регионалног стамбеног збрињавања БХ5 обухвата изградњу 550 стамбених јединица од чега ће у 29 локалних заједница у Српској биће саграђено и реконструисано 433 кућа. Средства су обезбијеђена, у току је пројектовање, слиједи расписивање тендера за извођача радова.

- Могла би нас обрадовати чињеница да ћемо већ прије средине ове године, ако не буде већих жалби, добити извођача радова и могли почети радови на зградњи ових 433 индивидуална стамбена објекта - рекао је Марко Аћић, в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске.

Куће се граде за повратнике, интерно расељене Србе из Федерације као и за 50 српских породица из Хрватске који су нови дом нашли у Српској. Кључни услов да би били корисници пројекта је да трајно останете да живите у обновљеној кући. За обнову кућа и станова у цијелој БиХ пријавило се 27.000 лица, само 3200 ушло је у Регионални стамбени програм.

И поред очигледне разлике у потребама и обновљеним кућама, замјеник министра за људска права Џевад Махмутбеговић сматра да ће се до 2020-те стамбено збринути сви избјегли и расељени.

- Вјерујем да ћемо са овим 3.200 стамбених јединица пијешити то питање - навео је Махмутбеговић.

ЕУ је највећи донатор Регионалног стамбеног програма, до сада су издвојили 63 милиона евра.

- Важно је и да породицама које се стамбенмо збринемо омогућимо и посао, образовање и друге ствари неопходне за живот - рекао је Ђанлука Ванини из делегације ЕУ у БиХ .

У сриједу ће у Броду бити уручени кључеви нових станова за 15 породица расељених лица и повратника који су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма у БиХ.