latinica  ћирилица
27/01/2020 |  15:18 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

У школама широм Српске обиљежен Савиндан

Савиндан се обиљежава у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовјековне књижевности и заштитником просвјетних установа.

Свети Сава је у Републици Српској школска слава.

Не постоји бољи начин да се покаже шта су све научили ученици него успјехом на такмичењима и пригодним програмом посвећеним Светом Сави.

Анђелка Лојић добитница је светосавке награде за најбољег ученика у Основној школи Бранислав Нушић у Бањалуци.

Он је истакла да воли школу и своје наставнике, а награда ће јој бити мотивација за даље учење и постизање још бољег успјеха.

Школа Бранислав Нушић већ 123 године у Бањалуци ради без престанка.

Стана Никодиновић Митровић, директорка Основне школе "Бранислав Нушић", рекла је да ова школа традиционално обиљежава школску славу Светог Саву, једног од највећих српских историјских личности, светитеља, просветитеља и првог архиепископа.

Данашње просветитељске улоге чији је утемељивач Свети Сава,јесу сваким даном радити на развоју образовања.
Заједно са Владом Српске и градска управа Бањалука је урадила много на уређењу школа,наглашено је током посјете школи Борисав станковић

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић честитао је данас у Бањалуци свим школама школску славу - Светог Саву и поручио да је опредјељење града да ствара што боље услове за образовање младих генерација.

Обавеза је и ученика и наставника потврдити своје знање на тржишту образовања.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је важност очувања свега што је Свети Сава оставио Србима у насљеђе.
Чубриловић је данас на прослави школске славе у Техничкој школи "Михајло Пупин" у Бијељини истакао да се име и дјело Светог Саве обиљежава 170 година, а код нас тек од деведесетих година прошлог вијека.

Републички првак из физике је средњошколац Никола Јоловић,ученик Техничке школе Михајло Пупин у Бијељини и то је његов пут светосавља.

Светом архијерејском литургијом коју је служио митрополит дабробосански Хризостом са свештенством, славу је прославио и највећи православни храм у БиХ – Светосавски храм у Фочи.

- Јако сам поносна, а и читав мој колектив, на основу овога што смо учинили у част и славу нашег Светог Саве који је био добар човјек прије свега и светитељ јако нам је драго што имамо прилику да прославимо то - каже Миа Бајчетић, ученица ОШ "Веселин Маслеша", Фоча.

У Основној школи "Свети Сава" У Источном Новом Сарајеву, број ученика је у константном порасту, и то је гарант да ће наставити да се шири кроз завјештање и благослов српског просветитеља ,нагласила је директорка ове школе Данијела Мрда.

Град Требиња додјељује Светосавске награде просвјетним радницима за допринос квалитетном образовању и васпитању, те унапређивање образовно-васпитне праксе.

Светосавска награда додијељена је и Љубици Колак, професору економске групе предмета, Јови Грујичићу, дугогодишњем директору Дома ученика, Божи Бјелици, професору и директору Машинске школе у Требињу, Раденки Бутулији, професору предшколског васпитања и образовања, као и Милораду Бокићу, наставнику математике и физике и директору школе "Свети Василије Острошки".

Свечано је било и на светосавској академији у Гимназији и Машинској школи у Мркоњић граду

Светосавска академија и у Шипову гдје су учествовали ученици Основне школе "Немања Влатковић" и КУД-а "Никола Кокошар".

Светосавску литургију у крипти Храма Светог Саве на Врачару служио је патријарх српски Иринеј

- Данас нам је потребан дух Светог Саве да нас уједини - поручио је патријарх српски Иринеј.