latinica  ћирилица
27/01/2020 |  15:15 | Аутор: СРНА

Од почетка године стигло 1.800 мигранта

Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона /УСК/ Нермин Кљајић рекао је да је на подручје овог кантона од почетка године стигло 1.800 миграната, што је приближно броју из истог периода лани.
Мигранти - Фото: klix.ba
МигрантиФото: klix.ba

- Свакодневно пратимо прилив миграната и избјеглица на подручје Кантона и можемо констатовати да их је у јануару стигло око 1.800. Тај број је приближан оном из истог периода прошле године, тако да не можемо рећи да се редуковао долазак илегалних миграната у овај дио БиХ - изјавио је Кљајић новинарима након првог овогодишег састанка Оперативне групе која прати ситуацију са мигрантима.

Он је навео да тренутно у привременим прихватним центрима на том подручју борави 3.600 људи, док је и велики број миграната који бораве у напуштеним и приватним објектима.

Кљајић је рекао да се очекује завршетак радова на припреми миграционог центра "Блажуј" у Сарајеву, рада растерећивања ситуације у УСК, односно транспортовања миграната за које нема мјеста у привременим центрима у Бихаћу, Цазину и Великој Кладуши.

- Свима нам је у интересу да тим људима обезбиједимо достојанствене животне услове, односно да и даље контролишемо безбједносни и здравствени аспект ове ситуације у градовима и општинама УСК - нагласио је Кљајић.

Кантонални премијер Мустафа Ружнић напоменуо је да је циљ првог овогодишњег састанка Оперативне групе почетак припрема за нови мигрантски талас.

- Морамо бити максимално спремни јер претпостављамо шта нас очекује. Зато ћемо тражити и хитни радни састанак са представницима Министарства безбједности у Савјету министара и ове оперативне групе, како бисмо договорили конкретне кораке када је ријеч о дочеку новог мигрантског таласа, односно оно што није завршило од наших захтјева од прошле године - измјештање Бире и Мирала и да ли ће доћи до отварања транзитног центра на подручју овог кантона - рекао је Ружнић.

Ружнић је напоменуо да су анализирали и одређене безбједносне и здравствене извјештаје, те утврдили да је комплетан процес затварања кампа "Вучјак" успјешно завршен.

Посебна пажња на данашњем састанку била је усмјерена и на процес заштите рањивих категорија, односно мигрантских породица и малољетника, те на максималан ангажман кантоналне и градских организација Црвеног крста.