latinica  ћирилица
27/01/2020 |  14:30 | Аутор: СРНА

У поступку запошљавање нових 57 радника ЖРС

Жељезнице Републике Српске у наредном периоду запослиће 57 нових радника у извршној служби, за шта су добили сагласност Свјетске банке, саопштено је из овог предузећа.
ЖРС - Фото: РТРС
ЖРСФото: РТРС

Из ЖРС-а наводе да ће до краја овог мјесеца бити покренута процедура за пријем 20 радника, у фебруару 19 и у марту 18 радника.

- Чврсто опредјељење ЖРС и Министарства саобраћаја Републике Српске је да прате свако ново ангажовано техничког особља смањењем небитних административних позиција - наводи се у саопштењу.

Из ове компаније најављују да се у ту сврху тренутно припрема детаљан план кадра који дефинише потребе сектора и врсте послова неопходних за редован рад.

- Било какво смањење, односно раскиди уговора обавиће се у потпуности у складу са свим релевантним законима и праћени накнадама једнаким или вишим од оних које су законом прописане - наводе из ЖРС.

Из ЖРС указују на чврсто опредјељење да заједно са ресорним министарством осигурају да до 30. децембра ове године укупни број радника буде у складу са пројектом, односно 2.098.

Наводе да се Свјетска банка сложила са новим запошљавањима, с обзиром на то да су она у складу са духом овог пројекта који подразумијева да ово предузећа добија потребно оперативно знање и вјештине, а истовремено смањује терет непотребних трошкова.

Свјетска банка од децембра 2017. године пружа подршку властима у Републици Српској на унапређењу пословања ЖРС, додаје се у саопштењу.

Циљ ове сарадње је да се осигура да ЖРС постану финансијски одрживо предузеће, које пружа економичне, сигурне и поуздане услуге путницима, предузећима и привреди.

Пројект реструктурисања ЖРС обухвата три главна подручја, и то финансијско реструктурисање - измирење обавеза према радницима и Пореској управи Републике Српске, укључујући и доприносе за социјално и пензионо осигурање радника, оперативно реструктурисање уз оптимално унапређење пословања и управљања предузећем да би се ускладили са најбољим праксама која примјењују успјешна жељезничка предузећа, те оптимизација радне снаге да би се осигурало да запослени имају одговарајуће стручне и потребне способности и вјештине, како би се избјегло прекомјерно запошљавање, а осигурало редовно и квалитетно извршавање обавеза.

Из ове комапније поручују да је пројекат реструктурисања до сада је остварио значајан напредак, да је финансијско реструктурисање успјешно проведено, да су за све раднике плаћени заостали доприноси за пензионо и социјално осигурање, док је Влада Републике Српске усвојила План финансијског и оперативног реструктурисања.

Из ЖРС наводе да је број запослених смањен са 3.098 на 2.251 путем раскида уговора о раду на основу добровољног одласка и пензионисања, те ће се континуирано наставити смањивати свеукупни број радника.

У саопштењу се најављује да се почетак оперативног реструктурисања предузећа очекује у фебруару, а крај до децембра текуће године.

Из ЖРС поручују да је при оптимизацији радне снаге веома важно да се настави смањење укупне радне снаге, али и да се обезбиједи да компанија има стручан кадар потребан за ефикасно и сигурно функционисање.