latinica  ћирилица
27/01/2020 |  12:56 | Аутор: СРНА

Јелић: Влада Српске брине о особама са Дауновим синдромом

Директор Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић захвалио је премијеру Реублике Српске Радовану Вишковићу и Влади Српске за подршку одигравању фудбалске утакмице између екипа особа са Дауновим синдромом из региона бивше Југославије и Владе Српске, додајући да тим гестом почиње убрзано да се мијења свијест грађана према особама са овим синдромом.
Репрезентација Региона бивше Југославије за особе са Дауновим синдромом -
Репрезентација Региона бивше Југославије за особе са Дауновим синдромом

- Први пут су особе са Дауновим синдромом, окупљене у фудбалску репрезентацију региона бивше Југославије играле равноправно, раме уз раме, са функционерима и министрима Ваше Владе и то је, управо, та највећа жива инклузија икада виђена до сада - истакао је Јелић у писму Вишковићу.

Он је Вишковићу и Влади захвалио што су подржали и учествовали у највећем антистигма пројекту који је урађен на овим просторима, али и у региону, а који за њих, како је нагласио, представља велико животно укључивање.

- Дајући нам подршку, Влада Републике Српске са својим министрима Антоном Касиповићем, Аленом Шеранићем, Борисом Пашалићем, као и другим учесницима, учинила је да се особе са Дауновим синдромом осјете друштвено активним и корисним, те равноправним са осталим људима - навео је Јелић.

Према његовим ријечима, заједничким пројектом из Бањалуке је послата порука да су особе са Дауновим синдромом прије свега људи, па тек онда особе са тим синдромом.

- Дакле, о много чему ће се промијенити свијест родитеља који имају дјецу са Дауновим синдромом, па и оних који ће то тек постати - оцијенио је Јелић.

Јелић је истакао да су гости из Србије и Црне Горе позитивно изненађени када је ријеч о бризи Владе Републике Српске о особама са Дауновим синдромом.

- Вратили су се у своје државе са виђеном ситуацијом схвативши да смо ми у Републици Српској уређено друштво које брине о осјетљивим популацијама, али на један велики европски начин. Не могу да вјерују да је то могуће, да Влада има такав хумани приступ према особама са Дауновим синдромоми њиховим породицама - нагласио је он.

Јелић је навео да је историјска утакмица на лицу мјесту почела мијењати свијест и поправљати је у корист особа са Дауновим синдромом.

- Све друштвене мреже позитивно брује о хуманој позитивној акцији коју је урадила Влада Републике Српске. Ми, родитељи особа са Дауновим синдромом као и саме особе са Дауновим синдромом заиста смо срећни што смо, сви скупа, осјетили ту велику бригу Владе Републике Српске - истакао је Јелић.