latinica  ћирилица
27/01/2020 |  12:45 | Аутор: РТРС

Радојичић: Јеврејска заједница оставила дубок печат на културу и развој (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је јеврејска заједница на подручју овог града постојала вијековима, те да је, иако малобројна, оставила дубок печат на културу и развој ових крајева.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

- Бројне јеврејске породице биле су познате у развоју и историјату града Бањалуке - рекао је Радојичић новинарима након што је поводом Дана сјећања на жртве Холокауста положио вијенац на јеврејском дијелу гробља у бањалучком насељу Побрђе.

Радојичић је рекао да је та популација становништва, нажалост, у Другом свјетском рату готово поптпуно искоријењена.

- У Бањалуци је изграђен нови Јеврејски центар који је један од симбола њиховог вишевјековног присуства на овим просторима, а град Бањалука и Република Српска данас одржавају врло блиске и добре односе са Израелом и јеврејском заједницом - истакао је Радојичић.

Он је рекао да у Бањалуци постоји велико разумијевање према страдањима из Другог свјетског рата јер су на овим просторима читав погром доживјели Јевреји, Срби, Роми и антифашисти.

- Пред нама је одржавање неколико комеморација поводом страдања српских цивила у бањалучким насељима Дракулић и Шарговац и брло се добро разумијемо са јеврејском заједницом о овој трагичној теми - поручио је Радојичић.

Потпредсједник Јеврејске општине Бањалука Ђорђе Микеш рекао је новинарима да се данас обиљежава Дан холокауста у којем је животе изгубило шест милиона људи.

- На овај начин желимо да одамо почаст свим страдалим, али и да подсјетимо читав свијет на зло које може да се деси. Настојимо да спријечимо да се тако нешто више икад понови - истакао је Микеш.

Микеш је подсјетио да је у БиХ прије Другог свјетског рата живјело 14.500 Јевреја, од чега је око 30 одсто преживјело тај рат у Сарајеву и Мостару, док је на подручју Бањалуке од 400 Јевреја, колико их је живјело прије Другог свјетског рата, убијено 340, 40 се вратило у Бањалуку, од којих се 1948. године половина одселила у Израел.

Он је рекао да Јеврејска општина Бањалука данас броји 115 чланова и има Јеврејски културни центар који је добила први пут након 75 година - малу синагогу.

Вијенце су положили и представници Јеврејске општине Бањалука, Друштво Српско-Јеврејског пријатељства, те грађани појединачно.

Овом догађају присуствовао је и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.