latinica  ћирилица
27/01/2020 |  11:52 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Светосавски пакетићи за српску дјецу у Топуском и Вргинмосту (ФОТО)

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов подијелио је данас 100 пакетића за српску дјецу из Топуског и Вргинмоста у Хрватској.
Топуско - Савиндан - Фото: СРНА
Топуско - СавинданФото: СРНА

Арлов је, након светосавске литургије у топуској Цркви Светог Јована Претече, рекао да је у временима када је драстично смањен број Срба, лијепо видјети око 200 вјерника са дјецом на прослави празника посвећеног Светом Сави - просветитељу, учитељу и духовном вођи српског народа.

- Ово је изузетна прилика да се сабиремо и окупљамо и да дјеца спознају ко су и ком роду, вјери и цркви припадају - истакао је Арлов.

Он је навео да је Одбор, у великој хуманитарној акцији за дјечији осмијех на Косову и Метохији, која је у новембру и децембру реализована у више од 95 средњих и основних школа у Републици Српској, прикупио средства и обрадовао више од 1.400 дјеце на Косову и Метохију, али и у Глини и данас у Топуском у Хрватској.

Фото: РТРС

- Вриједи се потрудити и измамити дјечији осмијех, нарочито у крајевима гдје Срби тешко живе, а на Косову и Метохији и Хрватској су судбине српског народа веома сличне, готово исте - рекао је Арлов.

Арлов је навео да су дјеца и родитељи захвални за поклоне својим вршњацима у Републици Српској, којих је у овој великој акцији учествовало више од 41.000, саопштено је из Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији.

- Жеља нам је да ову традицију наставимо и покажемо српском народу на Кордуну и Банији да нису сами. Мада су сада у великој мањини, а некада су били државотворан и конституван народ, хвала им што су остали и чувају дух православља - нагласио је Арлов.

Арлов је данас позвао српску дјецу са Кордуна и Баније да, ако им школска година буде завршена 12. јуна или нађу други начин, учествују у великом пројекту "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" и у једном аутобусу дођу у Српску и проведу вријеме са великим бројем дјеце са Космета.

- Да се упознате, једни и други осјетите слободу, гостопримство и хуману душу Републике Српске - поручио је Арлов.