latinica  ћирилица
27/01/2020 |  11:33 | Аутор: СРНА

У Илијашу и Високом ваздух оцијењен као опасан

Загађеност ваздуха и јутрос је повећана у појединим градовима ФБиХ, а најлошија ситуација је у Илијашу и Високом, гдје је квалитет ваздуха оцијењен као опасан.
Загађеност ваздуха - Фото: vijesti.me
Загађеност ваздухаФото: vijesti.me

Према мјерењима у 10.00 часова, индекс квалитета ваздуха у Илијашу износио је 393, а у Високом 360, објављено је на интернет страници Зрак.екоакција.

Загађеност ваздуха овог нивоа указује на озбиљне посљедице могуће за цјелокупно становништво, те је током боравка напољу потребно избјегавати било какве напоре.

Најугроженије категорије становништва, као што су труднице, стара лица и дјеца, те лица са респираторним и срчаним проблемима, требало би да остану у затвореном простору.

Врло нездрав индекс ваздуха јутрос је забиљежен у Сарајеву 262, а нездрав индекс је забиљежен и у Зеници, гдје је индекс квалитета износио 236.

Код лица са респираторним обољењима попут астме могућа су значајна појачања симптома и интензитета болести, а повећана је вјероватноћа негативних посљедица по респираторне органе цјелокупног становништва.

Обољели од плућних болести и болести срца, труднице, дјеца и старији, морају да избјегавају било какве активности током боравка напољу, док би и сви остали морали да избјегавају продужена или већа напрезања током боравка вани.

Нездрав индекс ваздуха забиљежен је у Јајцу 169, а умјерено загађен у Тузли, са индексом 55.

Вриједност индекса квалитета ваздуха од нула до 50 је добар, од 51 до 100 умјерено загађен, од 101 до 150 нездрав за осјетљиве групе становништва, од 151 до 200 нездрав, од 201 до 300 врло нездрав и више од 300 опасан по здравље.

Подаци објављени на овој веб-страници прикупљени су са мјерних станица званичних институција у ФБиХ.