latinica  ћирилица
27/01/2020 |  11:07 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Додик: Одбрана Лењиграда - симбол упорности и снаге духа

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је данас честитку губернатору Санкт Петербурга Александру Дмитријевичу Беглову и свим становницима овог града поводом Дана ослобођења тадашњег Лењиграда од фашистичке опсаде.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да је одбрана града на Неви за сва времена постала симбол упорности, одважности и снаге духа совјетског народа, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

- Сјећање на јунаштво и храброст становника опкољеног града живи у срцу сваког од нас. С тога, у име народа Републике Српске, желим ветеранима и свим становницима Санкт Петербурга добро здравље, благостање, срећу и мир - поручио је Додик у честитки Беглову.

Данас се навршава 76 година од ослобођања Санкт Петербурга, тадашњег Лењинграда од нацистичке опсаде током Другог свјетског рата.

Опсада Лењинграда почела је септембра 1941. и трајала је 872 дана, до 27. јануара 1944, када је разбијена у совјетској операцији "Искра".

Лењинград је једини велики град у историји који је издржао опсаду од скоро 900 дана.

Од три милиона становника прије рата, у граду је до краја опсаде остало њих 800.000. Према разним процјенама, током опсаде живот је изгубило између 641.000 и милион људи.