latinica  ћирилица
27/01/2020 |  10:56 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Широм Српске обиљежава се Савиндан

Српска православна црква прославља Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства. Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просвјетитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава. Школску славу ученицима, студентима и просвјетним радницима честитали су званичници Српске и БиХ.

Предсједница Републике Жељка Цвијановић присуствује обиљежавању школске славе - Светог Саве у Средњошколском центру "Јован Дучић", Теслић.

Она је честитала школску славу и пожељела да дјела и вриједности, које је у школство уткао српски просвјетитељ, буду подстицај за све, нарочито за младе људе.

Ресорна министарка Наталија Тривић честитала је ученицима, руководствима и особљу у школама у Републици Српској школску славу Светог Саву, поручивши да насљеђе првог српског учитеља има непроцјењиву вриједност која се вијековима потврђује сваким новим даном.