latinica  ћирилица
27/01/2020 |  09:55 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Бурсаћ: СНСД је лоша мета за могуће уцјене

Шеф Клуба СНСД у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ оцијенила је да одуговлачење овог дома да потврди одлуку о именовању Млађена Божовића за министра за људска права представља још једно непотребно опструисање примјене изборних резултата општих избора из 2018. и поновно кршење међустраначких договора.
Сњежана Бурсаћ Новаковић - Фото: РТРС
Сњежана Бурсаћ НоваковићФото: РТРС

- Могуће је да неко мисли да је у питању нека врста уцјене, на шта могу да кажем да је СНСД прихватљив партнер за поштовање договора и принципа, а потпуно лоша мета за могуће уцјене - рекла је Бурсаћева за Глас Српске и подсјетила да је одлуку о именовању Божовића донио предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Она каже да се изгубљено вријеме у вези са конституисањем Савјета министара не може надокнадити, али да вјерује да је могуће убрзати процесе и добити на квалитету донесених одлука и ефективности извршних органа власти, имајући на уму да је послије дужег времена линија одлучивања успостављена од легитимних представника народа који притом долазе из исте групације странака предвођене СНСД-ом када је Република Српска у питању.

Коментаришући приједлог да Дарко Ћулум буде именован за директора Агенције за истраге и заштиту БиХ, те захтјев бошњачких министара да се са тим именовањем сачека и да се "у пакету" именује и директор ОБА Осман Мехмедагић којег протежира СДА, она је навела да вјерује да странке које партиципирају у формирању власти на нивоу БиХ могу пронаћи адекватну мјеру међусобног уважавања и прихватања - како једни других, тако и реалне ситуације, те завршити сва потребна именовања у врло кратком периоду.

- Не видим никакву корист од одуговлачења - поручила је Бурсаћева.

Она наводи да кабинет предсједавајућег обавља анализу укупне структуре Савјета министара и пратећих управних организација и радних тијела, посебно када је ријеч о композицији руководних структура, те истиче да је очигледно да су неке од тих институција "пренадуване" без основа и потребе.

Када је ријеч о функцији потпредсједника Федерације БиХ, као и неким министарским позицијама у Влади ФБиХ које би требало да припадну легитимним представницима српског народа, Бурсаћева је навела да ће потпредсједници ФБиХ бити они који обезбиједе одговарајући подршку у Дому народа и да је то политичка реалност.

- СНСД сматра да захваљујући подршци добијеној у срединама у којима живи највећи број Срба у ФБиХ може легитимно и да заступа тај народ у органима власти, за разлику од неких који имају проблем са легитимитетом уопште. Легитимитет добијен на изборима, како га ми доживљавамо, повезан је са стварним потребама и проблемима људи, те перцепцијом о томе ко може да их адекватно ријеши - рекла је Бурсаћева.