latinica  ћирилица
27/01/2020 |  09:31 | Аутор: СРНА

Пуповац: Не би било мудро да Загреб блокира Београд на европском путу

Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац оцијенио је да не би било мудро да Хрватска блокира Србију на европском путу током свог шестомјесечног предсједавања ЕУ.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

- Мало је вјероватно да ће Хрватска током шестомјесечног предсједавња ЕУ блокирати Србију на њеном европском путу. То не би био мудар потез - рекао је Пуповац.

Он је навео да су српско-хрватски односи оптерећени низом отворених питања која треба рјешавати у обостраном интересу, независно од ЕУ.

Према његовим ријечима, Хрватска је на листу услова за европско чланство са Србијом ставила и рашчишћавање са прошлошћу, али би прије тога и она сама то требало да учини.

- Чланство у ЕУ никоме не би требало да даје за право да себе аболира од обавезе да рашчисти у властитом дворишту када је у питању историјски ревизионизам, недовољно суочавање са ратном и прошлошћу у 20. вијеку уопште - рекао је Пуповац за Вечерње новости.

Он сматра да би, послије избора за предсједника на којима је побиједио Зоран Милановић, прилике у Хрватској могле да буду мирније и стабилније.

Пуповац је навео да Срби у Хрватској немају право на малодушност, без обзира на сијање страха и предрасуда према ћирилици и ограничавању њене употребе.

- На покушај забране ћирилице одговорили смо јавним ангажманом ћириличног писма. Показало се да је то добро - рекао је Пуповац, подсјетивши да је то урађено прошле године на изборима за Еворпски парламент и на недавним предсједничким изборима у Хрватској.