latinica  ћирилица
26/01/2020 |  21:06 ⇒ 21:22 | Аутор: СРНА

Око 140.000 људи на молебанима и литијама у Црној Гори (ФОТО)

Широм Црне Горе вечерас је на молебанима и литијама било више од 140.000 вјерника, што је једно од најмасовнијих окупљања иако у већини градова пада киша или снијег, процјењује Митрополија црногорско-приморска.
Кучи (фото: borba.me) -
Кучи (фото: borba.me)

Више стотина станивника Жабљака и вечерас је било на молебану у Цркви Светог преображења Господњег, а потом на литији улицама варошице под Дурмитором.Пјевала се химна Светом Сави и скандирало: "Не дамо светиње".

Масовна литија и молебан одржани су и у Мојковцу, одакле је поручено да ће бранити светиње, ако буде потребно и голим животима, од најстаријих вјерника до дјеце.

На молебан и литији у Бијелом Пољу, коју је предводио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, било је више до 20.000 људи, а у колонама су пристизали вјерници који су кренули пјешице из околних приградских насеља, па и удаљених села.

(фото: borba.me)

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије рекао је да се кроз литије и једномислена окупљања народ бори за вјеру која свему даје смисао, јер тамо гдје нема праве вјере нема ни смисла.

- Гдје нема слободе вјере не може бити праве вјере. Права вјера је увијек слободна и не може је нико свезати. Многи су покушавали, али у томе нису успјели - објаснио је владика.

Епископ Јоаникије истакао је да литијама и молебанима народ у Црној Гори даје хришћански отпор неправди.

Сваки од вас који то свједочи својим доласком на ове литије је свједок да је овај наметнути закон мртворођенче рођено у Скупштини Црне Горе, да је срамота за Црну Гору, јер изазива подјеле, дискриминаторски, урађен са злом вољом против Српске православне цркве", нагласио је владика Јоаникије.Епископ Јоаникије је истакао да не могу дозволити да буду дискриминисани и да не траже ништа више права него што имају и остале вјере, иако је у питању већинска вјера у Црној Гори.

У молитвеном ходу од Саборне цркве, гдје је одржан молебан, грађани Никшића су носили иконе светитеља и свијеће до Трга слободе, гдје је одржана молитва и бесједа.

Фото: borba.me

Парох гатачки Велимир Ковач рекао је да са дивљењем гледају како грађани у Црној Гори бране своја права, светиње и цркву.

- Не траже да црква буде привилегована, него само пред законом изједначена са другим вјерским заједницама - навео је Ковач.

Обраћајући се окупљеним грађанима, свештеник из Гацка је рекао да нису изашли на улице ништа да руше, јер нико никада ништа није срушио са иконом и свијећом у руци, већ само изградио и поправио.

Он је указао на то да је црква из свих прогона кроз историју увијек изашла бројнија, светија и снажнија, а сви њени прогонитељи отишли у запећак историје.

Протојереј Миодраг Тодоровић рекао је да посебну захвалност треба исказати за око три хиљаде житеља Видрована, удаљеног око 10 километра од Никшића, који су, предвођени свештеником Драганом Крушићем пјешице дошли на литију, упркос јакој киши.