latinica  ћирилица
26/01/2020 |  20:02 | Аутор: РТРС

Глодари у Семберији уништавају усјеве

Пољопривредницима у Семберији, од краја прошле године, све више проблема на усјевима праве глодари. Највише их је на ораницама под луцерком, а има их и у пластеницима.

У пластеницима већ има глодара и уколико се на вријеме не поставе мамци у активне рупе, мишеви би могли направити велику штету у расадничкој производњи, уништавајући сјеме поврћа које није јефтино.

Само један пар мишева у току ноћи може да уништи неколико хиљада сјеменки, кажу повртари.

- Сваке године имамо штету 3 до 5%. Ми смо већ предузели неке мјере против глодара, разбацили смо отрове прије садње. Садимо увијек више за онолико колико нам однесу глодари - прича Младен Лазић, повртар из Голог Брда.

Воћари су имали већу штету претходних година јер нису обрађивали земљу између редова воћа па су се глодари намножили.

- Ми смо се вратили старом добром фрезирању воћњака и одмах се популација глодара смањила. Чак су и европски воћари кренули са таквим операцијама - истиче Дарко Милошевић, воћар из Тутњевца.

Највише глодара има на ораницама засијаним луцерком. Душан Стјепановић из Којчиновца обишао је своје парцеле, али није примјетио њихово веће присуство.

- Можда је разлог ова зима без снијега. Јер они се испод снијега грију и више скривају. Можда је велики минус разлог што се пуно не појављују - наводи Душан.

Хемијске мјере сузбијања треба обавити на парцелама где бројност прелази праг штетности мамцима на бази цинкфосфида и бромадиолона.

Мамце је потребно стављати у насељене, активне рупе и затрпати их.

- По један меки убмамац убацимо у рупу, затрпамо га земљом и тако вршимо уништење. Ако је неки јак напад не морамо примјењивати хемијска средства за уништење глодара. Можемо једноставно правити дрво у облику слова Т гдје ће птице да се одмарају и гдје ће оне да врше уиштење природних непријатеља, мишева и волухарица - објаснио је агроном Станко Тадић.

Сузбијање глодара је потребно извршити како на парцелама, тако и на међама, њивским путевима и у близини парцела гдје се уочавају рупе од глодара.