latinica  ћирилица
26/01/2020 |  09:59 ⇒ 11:20 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј у Црној Гори није гост већ домаћин

Правни заступник Митрополије црногорско-приморске Далибор Каварић поручио је да патријарх српски Иринеј није гост већ домаћин у Црној Гори.
Патријарх Иринеј (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Патријарх Иринеј (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Каварић је истакао да у Митрополији црногорско-приморској нема никакве дилеме да је патријарх српски Иринеј, како је навео, на трону светих српских патријарха, насљедника Светога Саве, као и да је то једна једна од епархија СПЦ која дјелује у Црној Гори.

- Због тога нема сумње да патријарх српски у Црној Гори није гост, већ домаћин и пастир стада словенскога, као први међу једнакима, кога поштујемо као главу наше свете цркве у Црној Гори - рекао је Каварић за београдску Политику.

Када је ријеч о оцјени уставности недавно усвојеног Закона о слободи вјероисповијести, Каварић је навео да је у току израда иницијативе за оцијену уставности, али да не очекује ништа добро од Уставног суда Црне Горе, јер је под контролом извршне власти.

Он је навео да СПЦ није сугерисала форму повлачења спорног закона из правног система Црне Горе.

- То је свакако могуће учинити у форми закона о измјенама и допунама закона или закона о стављању ван снаге закона, у ком случају би био донесен нови закон који би на уставан и друштвено прихватљив начин регулисао спорну материју - објаснио је Каварић.

Он сматра да је у Влади Црне Горе присутна нервоза и да је прича о потписивању уговора Цркве са државом срачуната за нову превару Цркве да би она из позиције страха, довођењем у подређен и неравноправан положај, упркос стеченим правима, морала прихватити сва нецрквена и неуставна рјешења која јој се покушавају наметнути.

- Нећемо пристати на то, по цијену да нас више не буде, јер пристанак на то је уједно раван духовном и моралном нестанку - рекао је Каварић.

Упитан ко је надлежан да потпише евентуални уговор у име СПЦ и државе Црне Горе, ако би дошло до повлачења спорног закона, Каварић наводи да је апсолутно у нескладу са Уставом СПЦ да поједини епископи, било које епископије СПЦ, гдје год да се она налази у свијету, и без одлуке Светог синода, потписују било какве уговоре са државама.