latinica  ћирилица
26/01/2020 |  09:48 | Аутор: СРНА

Коронавирус сије страх - сумњиви случај у Србији био је респираторна инфекција

Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је да је у Србији био пацијент из Кине за кога се посумњало да има коронавирус, али је послије тестирања утврђено да је ријеч о респираторној инфекцији.
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths) -
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths)

- Он је 13. јануара дошао у Београд, а 17. јануара су му се појавиле прве тегобе и наш здравствени систем је одреговао на најпрофесионалнији начин. Узета је анамнеза да је он био тамо у захваћеном продучју, одмах је изолован и смјештен на Инфективну клинику и одрађена је сва неопходна дијагностика - рекао је Лончар за РТС.

Он је објаснио да симптоми крећу са малаксалошћу, болом у грлу, а појављује се и кашаљ, односно сви симптоми као код респираторних вируса. Фаза која мијења ту слику је да се спусти на плућа у року од двије до три недјеље.

- За овај вирус није утврђен ни период инкубације, значи мало знамо о овом вирусу - рекао је Лончар.

Он је истакао да Србија има реагенсе, не само за један, већ за четири типа коронавируса и да у року од два сата могу да одреде да ли је пацијент оболио.

Лончар је подсјетио да је у Србији уведен број телефона 064/8945-235 за људе који су дошли из жаришног подручја и који осјете прве тегобе, након чега ће их преузети екипа из Хитне помоћи и Инфективне клинике, која у пуној опреми иде код њих кући.

Он је навео да су просторије за изолацију спремне, као и стручњаци који 24 часа дежурају и у координацији су са свим неопходним службама. Направљена су, каже, и упутства на српском, енглеском и кинеском језику.

Када је ријеч и туристима из кризног кинеског града Вухана, који су стигли у Хрватску, Лончар је навео да нема основа да буду задржани или стављени у изолацију ако тренутно немају никакве тегобе.

Лончар није искључио ни могућност да у Србији има људи који су стигли из угрожених подручја, али је нагласио да се у 21. вијеку не може спријечити кретање људи, те је апеловао да се не изазива беспотребна паника.