latinica  ћирилица
25/01/2020 |  21:58 | Аутор: СРНА

Студенти пружају подршку Србима у Црној Гори

Студенти Универзитета у Београду почеће у уторак, 28. јануара, прикупљање потписа за иницијативу за усвајање резолуције о угрожености Срба у Црној Гори.
Универзитет у Београду - Фото: РТРС
Универзитет у БеоградуФото: РТРС

Потписивање иницијативе трајаће до 3. фебруара, а потребно је 30.000 потписа грађана Србије да би разолуцију упутили у Скупштину Србије.

У тексту Резолуције о угрожености Срба у Црној Гори се констатују стање угрожености Српске православне цркве и њених вјерника у Црној Гори.

- Констатује се дискриминација Срба у Црној Гори у битним областима живота и рада, права на језик и писмо, дискриминацију заступљености Срба у државним органима и привредним друштвима чији је оснивач држава Црна Гора - наводи се у резолуцији.

Тај документ обавезао би органе извршне власти, прије свега предсједника Владе Србије и предсједника Србије да предузму све расположиве мјере и активности с циљем заштите легитимних права СПЦ и Срба у Црној Гори.

Наредни скуп подршке Србима и СПЦ у Црној Гори заказан је у петак, 31. јануара, у 18.00 часова код Цркве Светог Марка у Београду.

Сви који би се укључили у сакупљање 10 или више потписа могу се јавити на имејл скпфбг@гмаил.com или смс поруком на број 061/220-5209.