latinica  ћирилица
25/01/2020 |  19:33 ⇒ 22:55 | Аутор: РТРС

СДА неће наметати кадрове Српској

Наставља се палета уцјена, којом СДА нарушава односе у БиХ. СДА условљавања - не препознају ни нивое власти, нити окончане и још незапочете поступке именовања, а поготово не већ постигните договоре. Из СНСД-а јасно поручују: Договора на договор неће бити, нити ће, због именовања на нивоу БиХ, СДА наметати своје кадрове Српској!

Замисао лидера СДА Бакира Изетбеговића да, позицијом министра за људска права и избјеглице у Савјету министара, тврди пазар и именовање уцјењује повратком Сенада Братића у столицу потпредсједника Народне скупштине Српске, руководство СНСД-а није забринула. Поручују да је такав реципроцитет неприхватљив, јер повезивање именовања на нивоу БиХ са именовањима у ентитетима никада није било предмет договора.

- Ако ћемо се на тај начин договарати, онда ћемо се договорити. Дакле, ствари у Републици Српској треба да се везују за именовање нашег кадра у ФБиХ. То што они то не желе, то је њихова ствар, али од тога зависи да ли ће они добити нешто овдје - рекла је потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић.

Причу о посланику СДА у републичком Парламенту Сенаду Братићу, из септембра прошле године, његова партија искористила је као монету за поткусуривање, иако је и прије него што је смијењен, тврдио да је поднио неопозиву оставку, или је пак оставком само махао, јер никада није заведена у протокулу Народне скупштине.

Но, лидер СДА тврди да је Братићевом смјеном договор изигран, па је користи да би опструисао улазак Млађена Божовића у Савјет министара. Реципроцитет, повратак Братића, а улазак СНСД-а у структуре власти Федерације, не одбацује само лидер, него и Предсједништво СДА.

- СДА неће подржати учешће СНСД-а у структури власти ФБиХ докле год потпредсједник ФБиХ има значајна овлашћења, а позиција потпредсједника Републике Српске је редукована на протоколарне функције. Такође, нећемо подржати док год у власти нема министара из СДА - навео је Изетбеговић.

Договор о Савјету министара је завршен, подсјећа лидер СНСД-а Милорад Додик, уз оцјену да је легитиман захтјев СДА да се Братић врати у руководство Народне скупштине, али и СНСД-ов да кандидује потпредсједника Федерације.

- Бошњаци хоће да условљавају и то је тачно. Разговарао сам телефоном са Бакиром Изетбеговићем. Условљавају именовање Божовића, који нема ниједан проблем, сада са именовањем Братића на мјесто потпредсједника. Ми очекујемо да се Божовић именује, ако они неће - неће - истакао је Додик.

Спирала уцјена пренијела се и на поље безбједности. Именовање Дарка Ћулума на чело СИПА, условљавају захтјевом да на челу ОБА, како се спекулише, поново буде актуелни директор Осман Мехмедагић. Мада Мехмедагић још званично није предложен, истрајавање СДА на кадровском пакет рјешењу "СИПА-ОБА" разоткрива њихове намјере.