latinica  ћирилица
25/01/2020 |  19:16 ⇒ 23:14 | Аутор: РТС

Коронавирус могу да пренесу и обољели који не показују симптоме

Љекари у Кини пријавили су асимптоматично ширење коронавируса, пошто су у забиљежили случај у коме је шест од седам чланова једна породице заражено, укључујући и десетогодишње дијете код кога се симптоми нису испољили.

Пошто су се вратили из централнокинеског града Вухана, из кога се коронавирус раширио у више земаља свијета, пет чланова једне породице јавило се болници у Шенжену са симптомима грознице и респираторним проблемима за које доктори кажу да се испоље три до шет дана по изложености вирусу, преноси британски Индипендент.

Један члан породице који је путовао у Вухан није се заразио, али јесте други који није боравио у том граду. Проводио је вријеме са својим рођацима који су били у Вухану.

Епидемија корона вируса има велике сличности са ширењем заразe САРС-ом 2003. године када су умрле 774 особе.

Међутим, како наводи медицински магазин Лансет, асимптоматични случајеви САРС-а били су веома ријетки. Додаје се да су такви случајеви забиљежени током поновног краћег избијања САРС-а 2004. године.

Индипендент истиче да асимптоматични преносиоци коронавируса представљају велику бригу за кинeске власти које покушавају да обуздају ширење болести.

Засад је у Кини од коронавируса обољело више од 800 људи, преминула је 41 особа, док се 35 милиона људи налази у карантину.

Три случаја коронавируса забиљежена су у Француској, а два у Сједињеним Државама.

Вирус је јуче потврђен и у Вијетнаму, Сингапуру и Јапану, а четири особе примљене су у болницу у Шкотској са симптомима сличним коронавирусу.

Свјетска здравствена организација објавила је ванредно здравствено стање, али није прогласила епидемију свјетских размјера.

Свим државама препоручено је да се припреме за ширење вируса и предузму мјере предострожности.

Вјерује се да је извор коронавируса кинеска кобра, врста отровнице, и да је новооткривени вирус потекао са пијаце морских плодова у Вухану, гдје је продавана нелегална, неконтролисана роба. 

Први случај "2019-nCoV" откривен је крајем 2019. године код пацијента са упалом плућа у Вухану. Шири се са човјека на човјека, а кинески стручњаци наводе да се адаптира и мутира.