latinica  ћирилица
25/01/2020 |  18:13 ⇒ 19:35 | Аутор: banjaluka.net

Српска добија Фонд за науку и иновативност

Влада Републике Српске планира да сљедеће године оснује Фонд за науку и иновативност Републике Српске, што је само једна од планираних активности ка успостављању ефикаснијег система управљања научноистраживачким и иновационим потенцијалом у Српској.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Сличну државну организацију има Србија, која је Фонд за науку Републике Србије основала у јануару прошле године са циљем обезбјеђивања услова за континуирани развој научно-истраживачких и развојних активности у Србији, неопходних за напредак друштва заснованог на знању. Укратко, тај Фонд у Србији је организација која пружа подршку научно-истраживачкој дјелатности.

У Програму економских реформи Републике Српске за период 2020-2022. година, наведено је да је за ову годину планирано усвајање Закона о Фонду за науку и иновативност Републике Српске, али и подстицање сарадње научноистраживачке и иноваторске заједнице са привредом кроз финансирање пилот пројеката који ће наћи директну примјену у привреди те помоћи унапређењу пословања.

Поред тога, планирано је и успостављање електронског сервиса за повезивање младог научноистраживачког кадра, образовних институција и привреде, затим успостављање регионалне сарадње с циљем интернационализације науке и иновативности кроз политику стипендирања младог научноистраживачког кадра, као и успостављање ефикасног система у области сцијентрометрије и библиометрије кроз формирање тима консултаната из те области.

За 2021. годину је, као што смо и навели, планирано оснивање Фонда за науку и иновативност Републике Српске уз алтернативну мјеру измјене модела финансирања науке у смислу пројектног вишегодишњег финансирања. Осим тога, једна од активности је и успостављање адекватног и подстицајног правног оквира за истраживања и иновације, као процеса који захтијева координисан приступ више министарстава у Влади Републике Српске и других јавних институција и агенција, али и свих учесника у друштвено-економском животу Републике Српске.

Када је у питању 2022. година, Влада планира да изврши усклађивање правног оквира у складу са уоченим недостацима и потребама ефикаснијег система функционисања сцијентометрије и промоције науке и Фонда за науку и иновативност Републике Српске, као и компаративну анализу претходног и новог система управљања научноистраживачким и иновационим потенцијалом Републике.

С тим у вези, у Влади сматрају да примјена иновативних процеса или производа, преузетих или развијених у оквиру пословног субјекта, има снажан финансијски ефекат и резултује интензивним растом и развојем. Ово према њиховом мишљењу води и додатном ефекту - веће зараде значе и већу могућност улагања средстава у истраживање и развој и могућност новог запошљавања, чиме се наставља циклус позитивних активности у овој области.

- Додатни финансијски ефекти и ефекти на конкурентност дугорочно ће утицати, с једне стране, на повећање запошљавања у научноистраживачкој дјелатности, али и стварању нових радних мјеста у реалном сектору, с друге стране, захваљујући ефектима који произлазе из коришћења квалитетних и употребљивих истраживачких и иновативних рјешења наводи се у овом Програму и додаје да ефикаснији систем управљања научноистраживачким и иновационим потенцијалом у Републици Српској значи и усклађивање сада неповољне структуре (првенствено високообразованог) потенцијала у односу на потребе тржишта рада, као један од препрека конкурентности привреде.

Поред тога, у том документу се наводи и да квалитетно образовање, развијен научноистраживачки потенцијал и снажне институције представљају потребан, али не и довољан услов развоја научноистраживачке дјелатности. Улога јавног сектора у овом сегменту је, према њиховим ријечима, посебно наглашена код превазилажења парцијалног односа према истраживању и иновацијама.

- Кључни задатак политика јавног сектора је да подстичу и стварају амбијент погодан за умрежавање и структурно повезивање образовног, научноистраживачког и институционалног сектора са привредом - наводи се у Програму економских реформи Републике Српске за период 2020.-2022.

Како се истиче, претходни период карактеришу значајни позитивни помаци у смислу институционализације ове области, снажније промоције и боље организације научноистраживачког рада и технолошког развоја, увођења савремених критеријума за суфинансирање програмских активности и подизања општег квалитета научноистраживачког рада и иновативности.