latinica  ћирилица
24/01/2020 |  23:04 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Литије - народно исказивање става

Молебани и литије које се организују по црногорским градовима представљају изворно народно исказивање става против неправде и дискриминације, без икаквог страног или политичког утицаја, рекао је вечерас митрополит црногорско-приморски Амфилохије у разговору са амбасадором Велике Британије у Црној Гори Алисон Кемп.
Митрополит Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит АмфилохијеФото: СРНА

Митрополит Амфилохије и Кемпова размијенили су мишљења о актуелним друштвеним збивањима у Црној Гори, а посебно о посљедицама које је на ширем друштвеном плану изазвао недавно усвојени Закон о слободи вјероисповијести, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Владика Амфилохије је указао на проблематичан и нетранспарентан поступак припреме и усвајања закона, али и на негативне посљедице које је произвео на ширем друштвеном плану.

Митрополит је поновио став да кључне препоруке из мишљења Венецијанске комисије уопште нису имплементиране у закон, али и да су бројне одредбе закона у супротности са Уставом и правним поретком Црне Горе.

Владика Амфилохије је поновио да је Црква опредијељена за дијалог, не само са Владом него и са широм друштвеном заједницом, али да је, ради рјешавања овог проблема, неопходан искрени, инклузивни, транспарентни и стручни дијалог са Владом, првенствено поводом најспорнијих одредби закона које су извор проблема, а тек потом и о другим отвореним питања.

Митрополит црногорско-приморски очекује да ће међународна заједница бити принципијелна по овом питању и да неће дозволити да се питање права на слободу вјероисповијести или увјерења различито третира у Црној Гори у односу на европску и цивилизацијску праксу и достигнути ниво међународних стандарда о слободи вјере као основног људског права.

Кемпова је, како су саопштили из Митрополијем, појаснила свој став да свака држава има право да доноси законе из различитих области друштвеног живота, у складу са људским правима и владавином права.

- Амбасадорка цијени миран начин на који учесници молебана и литија изражавају свој став и свјесна је јачине осјећања које ово питање побуђује у друштву. Такође је указала да у свакој друштвеној ситуацији, а посебно у овако осјетљивим моментима, дијалог треба бити пут ка превазилажењу проблема - каже се у саопштењу.