latinica  ћирилица
24/01/2020 |  19:57 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Дервента: Оставила бебу у корпи на стубишту

Здравствено стање напуштене бебе, која је јутрос пронађена у улазу стамбене зграде у Дервенти, је стабилно. Полиција је убрзо пронашла и мајку. Терети је за кривично дјело напуштање дјетета.

Остављену у корпи у стубишту, мушку бебу стару нешто више од мјесец, око пола шест пронашла је чистачица из оближњег кафића.

Каже да је прво помислила да су дјеца, играјући се, оставила нешто на том мјесту, али онда је услиједио шок.

- Изгледало је ружно и језиво. Плач тог дјетета, стварно катастрофа. Мислила сам да га узмем у руке, али нисам смјела док не дође полиција - прича Мирјана Јефтић из Дервенте.

Полиција је брзо реаговала и за неколико минута беба је збринута на сигурно.

- Бебу су утоплили, унијели у службено возило, превезли у Дом здравља, ту је након указане љекарске помоћи превезена у добојску болницу - рекла је Драгана Керкез, портпаролка ПУ Добој.

Mирослав Јовић, начелник Одјељења педијатрије у Болници "Свети апостол Лука" у Добоју наводи да је беба медицински збринута, као и да до сада нема неких здравствених проблема. Како истиче, беба је била добро обучена и ухрањена.

За само два сата полиција је идентификовала 23-годишњу мајку напуштене бебе.

Сумњичи се да је починила кривично дјело напуштање дјетета, а шта је разлог показаће истрага.

Незванично, полицији се пожалила да није имала чим да храни бебу и да ју је оставила да би је пронашао неко ко ће моћи да брине о њој.

У Центру за социјални рад у Дервенти кажу да је мајка корисник материнског додатка од 405 КМ за двоје дјеце и да се није обраћала Центру за помоћ.

- Она од рођења има одређене сметње али то не умањује њене родитељске вјештине и капацитете да би се њој ускраћивало или одузимало родитељско право. Физички је потпуно способна и за рад и да се брине о дјетету - рекла је Маја Поповић, директорка Центра за социјални рад Дервента.

Беба ће до понедјељка остати у добојској болници, а гдје ће након тога бити збринута одлучиваће надлежни органи.