latinica  ћирилица
24/01/2020 |  11:45 | Аутор: СРНА

Бањалука: Рекордна 2019. по броју туриста

Туристичкој организацији Бањалука је од почетка јануара на име боравишне таксе уплаћено око 22.000 КМ, што је у односу на цијели мјесец прошле године, када је уплаћено 15.465 КМ, повећање од 41 одсто, рекла је Срни портпарол ове организације Бранка Бранковић.
Туристичка организација Бањалука - Фото: илустрација
Туристичка организација БањалукаФото: илустрација

Она је додала да ће до краја јануара то повећање сигурно износити и 50 одсто.

Бранковићева је подсјетила да је Бањалука прошле године проглашена туристичким мјестом, те је боравишне такса повећана са двије на двије и по КМ.

- Информације говоре да ће 2019. бити рекордна када је у питању долазак туриста. Први подаци кажу да је забиљежено око 86.000 долазака и између 130.000 и 140.000 ноћења. У односу на годину прије, то је раст до 15 одсто - навела је Бранковићева.

Према њеним ријечима, то су подаци у које нису укључени туристи који су за смјештај користили "стан на дан", а у Бањалуци је регистровано 250 оваквих смјештајних јединица чији корисници плаћају боравишну таксу.

Она је оцијенила да су у Туристичкој организацији Бањалука задовољни посјетом туриста за протекле новогодишње празнике, напомињући да су за Нову годину у граду били попуњени сви смјештајни капацитети, што значи да је у граду био изузетно велики број туриста.

- То су били "ударни" датуми, али то не значи да су сви туристи одједном напустили Бањалуку јер информације са терена показују да је све до 5. јануара заузетост смјештајних капацитета била 80 одсто. То значи да је велики број туриста одлучио да дуже остане у нашем граду - рекла је Бранковићева.

Она је навела да је у Бањалуци у децембру боравило око 2.400 странаца, између осталог, са Тајланда, из Кине, Вијетнама, Сирије, Колумбије, Ирана, Ирске, Индонезије, Канаде, Швајцарске, Француске, САД, Белгије и Турске.

У Градској управи рекли су Срни да им је Пореска управа Републике Српске потврдила да је током новогодишњих празника у Бањалуци у трговини и кафанама потрошено чак 4,24 милиона КМ, односно 1,3 милиона КМ више него лани.

Према њиховим подацима, новогодишњи промет у три "ударна" дана празника, односно од 30. децембра до 2. јанауара, за 43 одсто је већи него што је то био случај у истом периоду прошле године.

Поводом новогодишњих празника на Тргу Крајине било је око 50.000 људи када су наступале регионалне музичке звијезде - Марија Шерифовић 30. децембра, 31. децембра пјевали су Јелена Томашевић и група "Црвена јабука", а 1. јануара Александра Пријовић.