latinica  ћирилица
24/01/2020 |  09:27 ⇒ 09:28 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Нови правилник ВСТС-а неће ријешити проблем

Нови Правилник о подношењу, провјери и обради финансијских извјештаја судија и тужилаца, који је усвојио Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ, још није упућен на разматрање Агенцији за заштиту личних података БиХ, али постоји бојазан да проблем ни овај пут неће бити ријешен, рекао је директор ове агенције Петар Ковачевић.
Петар Ковачевић - Фото: СРНА
Петар КовачевићФото: СРНА

Ковачевић је истакао да избацивање ријечи "дисбаланс" и "провјера дисбаланса" из Правилника, те убацивање термина "провјера тачности података" не мијења суштину судске пресуде и онога на шта је Агенција указивала.

- Агенција не спори легитимни интерес БиХ да ово уреди, али то мора бити на законит начин. Не можете правити добру ствар противзаконито само зато што постоји горућа потреба јер је ријеч о правосуђу - рекао је Ковачевић за портал Кликс.

Он је подсјетио да је Агенција још 2013. године указивала на то да се морају ријешити питања у вези са имовинским картонима политичара, државних службеника, судија и тужилаца.

- Ми смо тада предлагали да би све то требало да се нађе на једном мјесту и да се за то задужи Агенција за борбу против корупције. Оваквим палијативним рјешењима, непотпуним, привременим се неће доћи до рјешења - рекао је Ковачевић.

Он је појаснио да ВСТС има право да тражи финансијске извјештаје и да то нико није оспорио, али да се морају испунити остали принципи и да се морају ти подаци прикупљати у мјери која је потребна за ту сврху.

- То се, између осталог, односи на спречавање сукоба интереса у смислу обављања одређених дужности. Овдје је фокус стављен на имовину, а не на дужности. Сад нема каквих ангажмана судија и тужилаца нема и гдје их све нема - рекао је Ковачевић.

Он је навео да би требало да се дефинише да, на примјер, носиоци правосудних функција не могу бити чланови правосудних комисија или обављати функције у фудбалском савезу, односно све што представља потенцијалну сметњу непристрасности.

Ковачевић је навео да је поента да носиоци правосудних функција не могу остати у сукобу интереса.

- Они су до сада имали право да прикупљају податке судија и тужилаца, али не може бити сврха да се подаци прикупе и закључају у неком ормару и да се повлаче кад неком затребају - рекао је Ковачевић.