latinica  ћирилица
24/01/2020 |  08:19 ⇒ 08:27 | Аутор: СРНА

Владика Јоаникије: Слобода вјере - очни живац сваког народа, посебно Срба

Слобода вјере је основно људско право у које не смије нико да дира јер је то очни живац сваког народа, а посебно српског, поручио је Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије након молебана у храму Ђурђеви Ступови у Беранама и масовене литије улицама тог града.
Епископ Јоаникије у Беранама - Фото: СРНА
Епископ Јоаникије у БеранамаФото: СРНА

Владика Јоаникије је синоћ након молебана истакао да је величанствена ова заједничка борба за српске светиње.

- Ово је борба за наше претке, за очување њихових завештања, за нас и за наше потомство. Ми ћемо се борити и на подручју права одавде до зелених столица Брисела и Стразбура - рекао је владика Јоаникије.

Владика је додао да су већ добили велику подршку од људи којима је стало до права и правде, до цивилизацијских вриједности, од свих оних којима је, нарочито, стало до слободе вјере, саопштено је из Епархије будимљанско-никшићке.

Члан Правног савјета Епархије будимљанско-никшићке Дамјан Ћулафић истакао је да су вјерници у Црној Гори показали како се брани вјера и достојанство православног човјека данас.

- Храброшћу и одлучношћу, коју показујете у отпору против погубног и врло лукаво сроченог правног акта, цинично названог "Закон о слободи вјере", свако од вас је сачувао свој образ свом претку и пружио му достојанство - рекао је Ћулафић.

Он је поручио вјерницима да је њихово достојанствено, мирно и молитвено окупљање у литијама и око ове древне светиње, са јасном поруком: "Не дамо светиње!", основа и правне и сваке друге борбе.

- У вашем држању је снага Цркве, јер Црква је сабран, сложан и незавађен народ - поручио је Ћулафић.

Народ у Беранама, констатовао је Ћулафић, рекао је јасно предлагачу и доносиоцу закона да неће на себе клетву, већ благослов Светог Василија Острошког Чудотворца и благослов свих светих.

- Тај благослов је већ са нама. Ваше истрајно присуство је томе најбољи доказ - закључио је он.

Законом о слободи вјероисповијести у Црној Гори, који је донесен крајем децембра прошле године, предвиђа се да држава постаје власник свих вјерских објеката који су изграђени до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.