latinica  ћирилица
24/01/2020 |  08:11 ⇒ 09:58 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Закон о ропству народа и рушењу Црне Горе (ФОТО)

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да само они који немају савјести и свијести могу градити будућност Црне Горе на богоубилачкој и братоубилачкој идеји.
Митрополит Амфилохије у обраћању вјерницима, Котор - Фото: СРНА
Митрополит Амфилохије у обраћању вјерницима, КоторФото: СРНА

Митрополит Амфилохије рекао је да је рушење Његошеве цркве на Ловћену било рушење Црне Горе и нагласио да је плод тог насиља и тираније такозвани Закон о слободи вјероисповијести.

- То је закон о ропству овог народа, отимању његових светиња, гажењу свега што је најсветије и најчеститије изњедрено на овим простора и свега онога што је израсло у току ових осам стотина година, од 1220. године, када је Свети Сава на Михољској Превлаци обновио ту светињу и када је поставио првог епископа зетског", рекао је владика Амфилохије касно синоћ, након литије у Котору која је одржана као вид отпора безакоњу према Српској православној цркви у Црној Гори.

Он је подсјетио да је сједиште некадашње Бококоторске епархије, које се налази преко пута Цркве Светог Николе у Котору, национализовано након Другог свјетског рата.

- Како је могуће да је то државно било, како данас тврде ови наши државници, ако се одузима од Цркве, национализује? - упитао је владика Амфилохије.

Литија у Котору (Фото: СРНА)

Он је навео да је СПЦ тражила да јој се то врати и да је чак власт, истог данашњега предсједника почетком двијехиљадитих година била донијела одлуку да се врати национализована имовина, не само приватницима и задужбинама, него и црквама и вјерским заједницама.

- Исти тај је послије поништио ту одлуку и данас плод из тога поништења није само што није враћено отето, него се сад иде на то да се одузму и сами храмови, што нико никада није урадио у хиљадугодишњој историји ових простора - рекао је митрополит црногорско-приморски.

Он је истакао да су обновљени стари и саграђени нови храмови у посљедњих тридесетак година, захваљујући томе што се разбуктао огањ вјере сачуван у души народа.

- Десетине хиљада се данас окупљају широм Црне Горе. То је народ Божји, огањ вјере у живога Бога. Он се распламсао у души овога народа, нарочито у душама дјеце - рекао је митрополит Амфилохије.

Он је изразио на ду да ће садашњи властодршци схватити да нису на власти да би се борили против народа и да отимају народне светиње, те да ће овај црквено-народни бунт помоћи тим људима и онима који гласају за њих да се врате памети и разуму.

Повезане вијести:

Владика Јоаникије: Слобода вјере - очни живац сваког народа, посебно Срба

"Амандманима промијенити безакоње"