latinica  ћирилица
23/01/2020 |  20:34 ⇒ 24/01/2020 | 08:14 | Аутор: РТРС

Истинска Црна Гора на ногама: Само слога светиње спасава (ФОТО/ВИДЕО)

Истинска Црна Гора и вечерас је била у молитвеном ходу за одбрану светиња Божијих и вјечнога људскога достојанства, а против озакоњења отимања црквене имовине и понижавање Српске православне Цркве и њених вјерника, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.
Подгорица -
Подгорица

- Поред крсног хода, у свим храмовима служени су молебани Пресветој Богородици, којима вјерници умољавају Богомајку да похита у помоћ и не дозволи отимање светиња - наведено је на сајту Митрополије.

Дижући свој глас против контроверзног Закона, десетине хиљада вјерника, грађана Црне Горе, и вечерас су на улицама широм земље понављали: "Не дамо светиње!".

Подгорица: У најмасовнијој литији до сада у овом граду учествовало је више десетина хиљада грађана.

Претходно се хиљадама грађана испред Саборног храма прикључила литија која је у 17.00 часова кренула из манастира Успенија пресвете Богородице на Дајбабској гори, као и литија из Љешанске нахије, из Круса, коју је од 16.00 часова предводио свештеник Предраг Шћепановић.

Бијело Поље: Пјешачили 50 километара за одбрану светиња

Након 50 километара пјешачења, литија Вранешана као вид молитвеног отпора Закону о слободи вјероисповијести, која је јутрос кренула из манастира Блишково, стигла је предвече у Бијело Поље. Литију је предводио парох вранешки Зоран Бубања, а овој до сада најдужој литији, прикључивали су се вјерни из Павиног Поља, Томашева и Равне Реке.

Окупљени су носили крст, црквене барјаке и транспарент "Само слога светиње спасава".

Котор: Ми смо војска Светога Василија

Након што је у Цркви Светог Николе у Котору служен молебан, митрополит црногорско-приморски Амфилохије предводио је литију од Цркве Светог Николе, градском ривом и назад до цркве.

Ријеке вјерних литијски су се вечерас слиле у Котор из Рисна, Пераста, Шкаљара…..

Са литијског пута од Рисна до Котора протојереј ставрофор Радослав Лакета, парох ораовачко-перашки, поручио је да вјерници литијама чувају оно што је вијековима њихово.

Цетиње: Епископ диоклијски Методије служио је, уз саслужење свештенства, молебан Пресветој Богородици у Цетињском манастиру.

Парох цетињски протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске Богословије, позвао је браћу која су јуче ишла другим улицама да се придруже борби за бољу и праведну Црну Гору.

- Молимо нашу браћу која су јуче ишла другим улицама да дођу овдје да се помоле заједно са нама јер нема нама молитве без њих. Молим се Богу да прва литија која буде кренула цетињским улицама из Цетињског манастира буде заједно са њима. Да се заједнички помолимо Богу са својом браћом Цетињанима јер нема нама молитве без њих, нити има њима Црне Горе без нас - рекао је Перовић, наведено је на сајту Митрополије.

Бар: Литија се кретала од Цркве Свете Петке у Сутомору до Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару.

У Бару су вјерници на челу литије носили транспарент "Слога биће пораз врагу".

Црна Гора - литија (фото:mitropolija.com)

Никшић: Више десетина хиљада Никишаћана вечерас је са иконама и свијећама достојанствено шетала градом. Литију, која је послије молебна кренула испред Храма Светог Василија Острошког ка центру града, предводио је епископ захумско-херцеговачки Димитрије.

Пљевља: И вечерас су сви православни житељи били у литији: "Коме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом!"

Беране: Беране је чврсте воље, да сачува богомоље!

Рекордан број вјерника окупио се на литију у Беранама.

Жабљак: Народ никада одлучнији да одбрани своје Светиње! Вјерници су се окупили упркос јаком мразу и снијегу.

Плужине: У Плужинама је у Цркви Светог Јована Крститеља служен молебан, а након тога улицама града прошла је литија коју су предводили игуман Пивског манастира, Јефтимије Шкулетић, плужински парох, јереј Мирослав Михаиловић и архимандрит кијевско-почајевске лавре Петар Петрић у пратњи великог броја грађана.

Мојковац: Више од хиљаду грађана учествовало је у литији од Храма Христовог Рождества до центра града.

Херцег Нови: У овом граду као да нико није остао код куће. Ријека вјерника изашла је на улице да подржи одбрану светиња.