latinica  ћирилица
23/01/2020 |  19:56 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Србија на опрезу због коронавируса

Због коронавируса, на опрезу су надлежни у Србији. Кажу ако се поштују препоруке Свјетске здравствене организације, прије свега хигијена и прање руку, избјегавање великих скупова и одлазак у Кину, грађани Србије не би требало да страхују од нове врсте коронавируса.

Иако се коронавирус проширио из Кине у још неке земље, у Србији, у овом тренутку, нема опасности указују надлежне здравствене службе.

- Мислим да је стање релативно под контролом и да нема разлога за панику. Сматрам да је Србија спремна за тај вирус иако је ризик да се појави у Србији за сада релативно мали - навео је Маријан Ивануша представник СЗО у Србији.

Као и на већини аеродрома у свијету, и на београдском су уведене појачане мјере безбједности, путем термовизијских камера које омогућавају детекцију питиника с повишеном тјелесном температуром.

- Није потребно пратити све путнике из међународног саобраћаја. У овом тренутку пратимо све са повишеном тјелесном температуром који улазе у земљу, а сумњиви случајеви се истражују и испитују. Ииспитујемо здравствено стање и епидемиолошка ситуација је под контролом - истакла је Верица Јовановић в.д. директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Коронавирус може да мутира у организму и постане још ефикаснији и опаснији, а процјене су да би развој вакцине могао да траје најмање годину дана.