latinica  ћирилица
23/01/2020 |  19:50 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Успјешан пројекат "Подршка борби против прања новца"

Двоипогодишњи пројекат "Подршка борби против прања новца", који је оцијењен као успјешан, данас је завршен у Бањалуци. Пројекат, у којем је учествовала полиција Српске, као и представници полицијских агенција и правосуђа БиХ, допринио и да БиХ буде скинута са одређених "сивих листа" ЕУ.

Одређене законске регулативе у Републици Српској и БиХ, прилагођене су правним прописима и законодавству Европске уније. Директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум истакао је да је захваљујући томе БиХ скинута са сиве листе Међународне групе за контролу "прања" новца.

- У 2018. години открили смо 17 кривичних дјела прања новца и поднијели 17 извјештаја против 29 физичких и једног правног лица. У тој години противправна имовинска корист коју су прибавили извршиоци овим кривичним дјелима била је око 202 милиона КМ - рекао је Ћулум.

За БиХ, њен имиџ и пословни амбијент важно је да не буде на сивим листама Европске уније, које се односе и на прање новца и финансирање тероризма, сматра замјеник министра правде у Савјету министара Незир Пивић. Зато, каже, на институцијама БиХ је да то не дозволе.

- Искрено се надам да ће се у парламентарној процедури наћи измјена и допуна Закона о прању новца и финансирању терористичких активности у складу са 4. и 5. директивом ЕУ, која говори о том питању - навео је Пивић.

Европска унија кроз овај пројекат жељела је да пренесе знања и вјештине на земље које су у фази приступања Унији, истакао је шеф делегације Европске уније у БиХ Јохан Затлер. Овај пројекат био је користан и за цијели регион, који је обезбиједио квалитетнију размјену информација и повећања безбједности.

- Ова област је изузетно важна јер се од три до пет одсто БДП на глобалном нивоу односи на ову нелегалну активност. Новчано је то више 700 милијарди евра - истакао је Затлер.

Замјеник директора Генералне полиције Словеније Томаж Пачјак додао је да ако се жели да буде безбједно, у овој околини и у ЕУ врло је важно да овакву измјену информација закона да припремимо све што треба да се може што боље размијенити овакве информације.

Захваљујући овом пројекту полицијске агенције из региона успјешно су сарађивале на подручју сузбијања прања новца и привредног криминалитета.