latinica  ћирилица
23/01/2020 |  16:42 ⇒ 16:42 | Аутор: СРНА

Дачић: Појачати притисак на Приштину да укине таксе

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је данас да прекид кампање Београда за повлачење признавања самопроглашене косовске независности не може бити компензација за укидање такси Приштине на српску робу.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Дачић је рекао новинарима у Скупштини Србије и да притисак на Приштину треба да буде много јачи да би они укинули таксе на српску робу.

Он је истакао да појачано интересовање америчких представника да се одблокира "заробљени" дијалог Београда и Приштине може само да радује Србију.

Дачић је рекао и да је став Београда исти као раније, а то је да дијалог може и треба да се настави, али да треба да буду укинуте антицивилизацијске таксе.

Он је истакао да је важно да Београд буде конструктиван и да сви виде да није извор проблема, већ да су узроци свих проблема једнострани потези Приштине, пренијели су београдски медији.

Дачић је на сједници Одбора Скупштине Србије за спољне послове рекао да су активности Београда на повлачењу признања независности самопроглашеног Косова државни пројекат и да нису повезане са укидањем приштинских такси на српску робу.

Он је рекао и да је предсједник Србије Александар Вучић раније и на међународним скуповима говорио да та два питања немају никаве везе.

Министар спољних послова Србије је потврдио и да ће сутра у Београду боравити специјални изасланик предсједника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел.

РТС је претходно пренио да је Гренел у Приштини изјавио да Приштина треба да повуче таксу од 100 одсто на робу из централне Србије, као и да Београд треба да прекине кампању у лобирању против независности /самопроглашеног/ Косова.

Дачић је подсјетио да је Вучић и на међународним скуповима говорио о могућности евентуалног мораторијума Београда и Приштине на лобирања - за повлачење признања и за признања косовске независности.

Он је упозорио да Београду нико не каже да ће Приштина престати са својим активностима на новим признањима косовске независности као и да, како је рекао, "велике силе на сједницама Савјета безбједности УН стално позивају све да признају Косово".

Према његовим ријечима, на тим активностима Приштина ради уз помоћ Албаније и неких исламских држава.

Дачић је рекао и да је такав приступ за Београд неодржив и да би евентуални договор Београда и Приштине морао да се односи на обје активности, а не на укидање такси.