latinica  ћирилица
23/01/2020 |  15:44 ⇒ 16:28 | Аутор: СРНА

Бијељина: Кориштење гаса умјесто угља ријешиће велики дио проблема

Кориштење гаса умјесто угља као енергента ријешиће највећи дио проблема са загађњем ваздуха у Бијељини, изјавио је данас градоначелник Мићо Мићић.
Бијељина - градска управа - Фото: РТРС
Бијељина - градска управаФото: РТРС

Мићић тврди да су медијски коментари о загађењу у граду предимензионирани.

- Више од 10 година се сваки дан мјери загађење, за шта се из градског буџета издваја 70.000 КМ годишње и знамо да има проблема са повећаном концентрацијом чађи у вријеме сезоне ложења, поготово угља, што штети здрављу - рекао је градоначелник Бијељине.

Он каже да је зато већ донесена одлука да Топлану у Бијељини пребаце са угља на гас.

- Довођењем гаса у град, најкасније за мјесец до два, стећи ћемо услове да и остала ложишта у граду умјесто угља користе гас и то је рјешење наших проблема - сматра Мићић.

Он је подсјетио да Бијељина има изграђену мрежу гасовода од 320 километара, у шта је уложено 31 милион евра.

- Раније смо у граду завршили систем за пречишћавање отпадних вода и имамо депонију која јесте близу града па понекад имамо непријатне мирисе, али се отпад депонује на адекватан начин - додао је Мићић, наводећи да ће завршетак гасификације знатно унаприједити сегмент заштите животне средине у Бијељини.

Свакодневни резултати мјерења на локацији поред Топлане и у центру града, који се објављују на званичној интернет страници града, показују велика прекорачења концетрације чађи готово свакодневно од средине децембра прошле године и у јануару.