latinica  ћирилица
23/01/2020 |  14:50 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

Извјештај о Правобранилаштву није добио подршку српских делегата

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није прихватио извјештај о раду Правобранилаштва БиХ за 2018. годину јер су делегати СНСД-а гласали против тако да нема ентитетске већине и извјештај је упућен на усаглашавање.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Делегати су прихватили јучерашњи закључак комисије овог дома, који се односи на утврђивање висине штете коју БиХ трпи од изгубљених судских спорова.

Делегат Душанка Мајкић /СНСД/ оцијенила је да су извјештаји ентитетских правобранилаштава много бољи и садржајнији од извјештаја о раду Правобранилаштва БиХ.

Она није задовољна констатацијама Правобранилаштва БиХ који се односе на такозвану државну имовину, јер се ради о томе да та имовина припада ентитетима.

Према њеним ријечима, питање перспективне и неперспективне војне имовине посебан је случај и ту Република Српска има од раније познат категоричан став.

Делегат Денис Бећировић /СДП/ није желио да прихвати ставове Мајкићеве у погледу власништва ентитета над државном имовином.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић упозорио је Бећировића да не користи неуставни термин "мањи бх.ентитет".

Муниб Јусуфовић /СББ/ рекао је да није задовољан радом Правобранилаштва БиХ, посебно на плану рјешавања питања државне својине у БиХ.

Представник Правобранилаштва БиХ Мариофил Љубић рекао је да у БиХ треба донијети закон који регулише, између осталог, питање накнада у изгубљеним судским процесима, као и још нека спорна питања, попут изрицања мјере притвора, што, такође, ствара велике трошкове БиХ.

Он сматра да у БиХ треба донијети и закон о државној имовини.

Делегати Дома народа примили су на знање извјештај о спровођењу општих избора 2018. и извјештај о спровођењу закона из надлежности Централне изборне комисије БиХ у 2018. години.

Делегат СДП-а БиХ Денис Звиздић питао је ко је у ЦИК-у дао сагласност да се у бирачки списак упише Новак Ђукић, који је, како је навео, "одговоран за ратне злочине у Тузли".

Делегат Лазар Продановић /СНСД/ констатовао је да се о овом извјештају расправља касно и да ЦИК има доста елемента одговорности за нерегуларности изборног процеса у БиХ.

- Примијећена је и огромна инфлација фиктивних политичких субјеката у изборном процесу у БиХ, и те слабости треба отклонити - сматра Продановић.

Члан ЦИК-а БиХ Стјепан Микић позвао је делегате да писаним путем ЦИК-у пошаљу све упите у вези са поменутим извјештајима, након чега ће добити валидне одговоре.

Он је позвао и на формирање интерресорних радних група које би требало да пронађу законска рјешења за побољшавање Изборног закона БиХ и модернији приступ изборном процесу.

Примљена је к знању информација о стању јавне задужености БиХ на дан 31. децембар 2017. године.

Према извјештају, који је припремило Министарство финансија и трезора БиХ, спољни дуг БиХ закључно са 31. децембром 2017. године износио је 7.851.990.000 КМ или 69,16 одсто, а унутрашњи 3.501.630.000 КМ.

Дом народа ријешио је и нека кадровска питања везана за рад делегата у парламентарним комисијама.