latinica  ћирилица
23/01/2020 |  14:01 | Аутор: СРНА

Шпирић: Однос према реформи правосуђа - парламентарни аутизам

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ нису данас у Сарајеву примили на знање извјештаје Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2017. и 2018. годину.
Никола Шпирић - Фото: dnevni avaz
Никола ШпирићФото: dnevni avaz

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић оцијенио је да се у случају расправе о извјештајима ВСТС-а за 2017. и 2018. годиу говори о "парламентарном аутизму у БиХ", тим прије јер се ти документи "примају на знање".

- Ми морамо бити свјесни неопходности реформе правосуђа у БиХ, то треба урадити унутар БиХ, а не да нам то рјешење дође споља - поручује Шпирић.

Делегат Младен Босић поручио је предсједнику ВСТС-а Милану Тегелтији да сва три стуба власти, укључујући и правосуђе, морају имати парламентарни надзор, односно контролу, да то неко други не би ненадлежно узео себи за право.

Он констатовао да у БиХ нема политичке воље за корјениту реформу правосуђа у БиХ која је неопходна.

Босић је најавио да ће гласати против извјештаја.

Предсједавајући Клуба српских делегата Средоје Новић сматра да је "примање на знање оваквих и сличних извјештаја само обична флоскула" што не би требало да буде настављено.

- Извјешатај треба или усвојити или одбацити, и то би било много коректније за све нас у парламенту - каже Новић.

Према његовим ријчима, парламент БиХ нема снаге за дијалог о постизању компромиса у вези са рјешавањем проблема у правосуђу.

- Морамо отворити дијалог о реформи правосуђа у БиХ. Зашто већ годинама нема тог процеса, а због тога највише испаштају грађани? Није рјешење у смјенама појединих носилаца правосудних институција - истакао је Новић.

Он се посебно заинтересовао са неријешенен односе између полицијсих структура и јавних тужилаштава у БиХ.

Новић је позвао на уздржавање од политичких коментара судских пресуда и указао не апсурдну ситуацију у вези са непотребно дугим судским поступцима.

Делегат Муниб Јусуфовић навео је да има много разлога за незадовољство због неефикасног рада правосудних институција у БиХ, а оштре критике упутио је због тога и на рачун представника међународне заједнице и њихов утицај на правосуђе у БиХ.

Он сматра да су грађани Брчко дистрикта у неповољнијем положају у односу на оне који живе у Републици Српској или Федерацији БиХ, и да се на пољу правосуђа крше њихова основна људска права, јер немају приступ институцији врховног суда, који егзистира на ентиттеском нивоу.

Делегат Златко Милетић констатовао је да су резултати рада правосудних институција у БиХ веома лоши.

Делегат Бариша Чолак рекао је да за сложену ситуацију у правосуђу БиХ постоји одговорност и законодавне власти у БиХ.

Према његовим ријечима, закон о ВСТС-у треба да креирају законодавна и извршна власт, а ВСТС може да упути одређене сугестије с циљем побољшања рада ове институције.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Бакир Изетбеговић заложио се за професионално, ефикасно, независно и непристрасно правосуђе у БиХ.

Према његови ријечима, правосудне институције у БиХ треба да буду национално избалансиране.

Предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија рекао је да "непримање извјештаја на знање, значи одсуство разговора".

- Одговорност за реформу правосуђа није само на ВСТС-у, него и на законодавној и извршној власти у БиХ - рекао је Тегелтија.

Он је поновио да "парламент није надређен ВСТС-у, и да тако пише и у закону".

Према његовим ријечима, услови рада у Суду БиХ су на европском нивоу, што није случај и са ентитетским судовима.

Тегелтија је појаснио да је ВСТС само покренуо иницијативу за измјену закона о овој правосудној институцији у БиХ.

Ни он није задовољан ефектима борбе против корупције у БиХ а за то су, према његовој оцјени, одговорни и тужилаштво и полиција.

Дом народа прихватио је Годишњи консолидовани извјештај унутрашње ревизије за 2017. годину и Консолидовани извјештај о систему финансијског управљања и контроле у институцијама БиХ, као и Извјештај о преструктурирањима расхода институција БиХ у оквиру буџетских расхода за период од 1. јануара. до 31. децембра 2017. године.