latinica  ћирилица
23/01/2020 |  13:52 | Аутор: СРНА

Успјешан пројекат борбе против прања новца

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум оцијенио је успјешним двоипогодишњи твининг пројекат "Подршка борби против прања новца", јер је одређена законска регулатива у Српској и БиХ измијењена и прилагођена законодавству ЕУ.
Прање новца -
Прање новца

Ћулум је нагласио да је пројекат, у којем је учествовала Полиција Српске, као и представници полицијских агенција и правосуђа БиХ, допринио и да БиХ буде скинута са одређених "сивих листа" ЕУ.

Он је навео да су размијењена искуства, праксе и знања.

- Овај пројекат је постигао своју сврху - рекао је Ћулум новинарима у Бањалуци на завршној конференцији на којој су представљене активности реализоване у оквиру пројекта "Подршка борби против прања новца".

Он је додао да Полиција Српске има запажене резултате када је ријеч о сузбијању прања новца.

- У 2018. години открили смо 17 кривичних дјела прања новца и поднијели 17 извјештаја против 29 физичких и једног правног лица. У тој години противправна имовинска корист коју су прибавили извршиоци овим кривичним дјелима била је око 202 милиона КМ - навео је Ћулум.

Он је рекао да је и у прошлој години откривено 17 кривичних дјела прања новца, наводећи да је противправна имовинска корист који су прибавили извршиоци овим кривичним дјелима била далеко мања него у 2018.

Замјеник министра правде у Савјету министара Незир Пивић захвалио је ЕУ и земљама партнерима за помоћ у овом пројекту, значајном за БиХ.

- Осим задовољавајућег законодавства у борби против прања новца и финансирања терористичких активности, веома је важно да имамо обуку људи који раде на реализацији тих аката. Надам се да ће се у парламентарној процедури наћи измјена Закона о прању новца и финансирању терористичких активности у складу са директивама ЕУ - рекао је Пивић.

Он је додао да је за БиХ, њен имиџ и пословни амбијент важно да не буде на сивим листама ЕУ, које се односе и на прање новца и финансирање тероризма.

Замјеник директора Генералне полиције Словеније Томаж Пачјак рекао да је овај пројекат користан за цијели регион ради квалитетније размјене информација и повећања безбједности.

Он је додао да су полицијске агенције из региона успјешно сарађивале на подручју сузбијања прања новца и привредног криминалитета, што треба наставити.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер рекао је да пројекат представља пренос европских знања и вјештина у погледу сузбијања прања новца на земље које су у фази приступања ЕУ.

- Ова област је изузетно важна јер се од три до пет одсто БДП на глобалном нивоу односи на ову нелегалну активност. Новчано је то више 700 милијарди евра - упозорио је Затлер.

Он је рекао да је стотине људи из БиХ прошло разне обуке и едукације у оквиру овог пројекта, те изразио наду да ће то допринијети скидању БиХ са појединих сивих листа ЕУ.

Затлер је рекао да након позитивног мишљења по апликацији БиХ за чланство у ЕУ очекује у наредном периоду интензивније активности домаћих функционера на испуњавању обавеза у вези са тим.

Амбасадор Аустрије у БиХ Улрике Хартман је рекла да европске праксе показују да је важна сарадња земаља у области сузбијања прања новца, те је изразила наду да ће на том плану и институције БиХ боље међусобно сарађивати.

На конференцији у згради Владе Српске се обратила и амбасадор Словеније у БиХ Зорица Букинац.