X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
23/01/2020 |  12:57 ⇒ 18:06 | Извор: СРНА

Милутиновић: Формирати војни музеј у Бањалуци

Организација старјешина Војске Републике Српске /ВРС/ упутила је приједлог институцијама Српске за формирање војног музеја ВРС у Бањалуци у којем би се чувале заставе ратних јединица Војске, приређивале пригодне изложбе и окупљала удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Организације старјешина ВРС Милован Милутиновић рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да је питање изградње адекватног музеја ВРС у којем би били представљени резултати одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и процес стварања Републике до сада било у знатној мјери запостављено.

Милутиновић је прецизирао да би војни музеј ВРС требало формирати у бившем Дому ЈНА у Улици краља Алфонса, који се налазио на овој локацији до 1974. године.

Он је рекао да би младе генерације које долазе на излете у Бањалуку имале могућност да се кроз посјету војном музеју ВРС упознају о недавној прошлости и стварању Републике Српске.

Замјеник предсједника Организације стрјешина ВРС Слободан Жупљанин истакао је да ће приоритет Организације у овој години бити реактивирање питања изградње централног спомен-обиљежја свим погинулим борцима ВРС и свим српским патриотама који су живот дали за стварање Републике Српске.

- Изградња централног споменика погинулим борцима ВРС је важна да би се сачувало од заборава све оно што је вриједно и сјећање на људе који су дали живот за Републику Српску - истакао је Жупљанин.

Он је рекао да би се код централног споменика погинулим борцима ВРС одржавали часови историје, младе генерације упознавале о томе како је стварана Република Српска, која цијена за њу плаћена.

Члан Предсједништва Организације старјешина ВРС Мико Шкорић рекао је да је ова организација иницирала доношење правилника о сахранама одликованих бораца и старјешина ВРС уз војне почасти у Алеји великана, који би био донесен на нивоу Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Он је рекао да у Бањалуци постоји централно гробље "Врбања" које има изграђену Алеју великана, али да се тамо не сахрањују високи војни званичници јер та област није уређена.